Областна администрация подкрепят дарителска кампания „Да спасим „Радецки”

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Областният управител и областна администрация Ямбол се присъединяват и подкрепят националната дарителска кампания „Да спасим „Радецки”. Тя е стартирана от ученици от СОУ „Христо Ботев“ в Козлодуй. „Радецки“ е единственият плаващ музей в България и на Балканите. Той е сред 100-те национални туристически обекта на страната ни.

В момента корабът е в лимана на козлодуйското пристанище и е обявен от контролните органи по корабоплаването в състояние извън експлоатация. Корабът „Радецки“ се нуждае от ремонт. Необходими са 200 000 лева. Целта на националната кампания е в рамките на два месеца да се наберат средствата, за да може корабът да е ремонтиран по време на Ботевите тържества през месец юни. „Обръщаме към всички родолюбиви българи, жители на област Ямбол, да подкрепят инициативата и да станат участници в реставрацията на „Радецки“. Въпреки трудностите в ежедневието ни винаги можем и сме длъжни да покажем съпричастност към каузи в името на съхраняването и опазването на историята ни, паметта за хора и събития, както и това, което трябва да остане след нас. Уверени сме, че има хора, които ще дадат средства за възстановяването на националната светиня”, се казва в призива.

Даренията се събират в сметка на Сдружение „Училищно настоятелство при СОУ „Христо Ботев“ – Козлодуй, IBAN BG50UBBS 74261050316810, BIG UBBSGSF, „Да спасим „Радецки“. След приключване на дарителската кампания събраните средства ще бъдат преведени в сметката на Националния исторически музей за ремонт и пускане на кораба в действие.


Статията е публикувана на 8 март 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА