ЕVN България и БДЗП с международно признание за работата си по проект изпълнен главно в общините Елхово, Тополовград и Харманли

Публикувано преди 9 години  |  Общество

evn2На 27.01.2015 г. в Брюксел ЕVN България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получиха международно признание за работата си по опазване на застрашените видове царски орел и ловен сокол в България.

На тази дата БДЗП и партньорската организация BirdLife International, обединяваща 110 природозащитни организации в цял свят, спечелиха „Наградата за добри практики“ („Good Practice of the Year“) на Renewables-Grid-Initiative (RGI) в категорията „Опазване на околната среда. Призът е за съвместната работа на ЕVN България и БДЗП по изолирането на стълбове около гнездата на царските орли в България, част от проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата НАТУРА 2000 в България”. Допълнително бяха отчетен и приносът на БДЗП и BirdLife International за обезопасяване на електропровод в Судан.

Наградата се връчва за първи път, като оценяването на кандидатурите се извърши от 9-членно жури, включващо експерти от Европейската Комисия и представител на Секретариата на Бернската конвенция. Награди получиха и холандско-германската организация TenneT в категорията „Комуникация“, и датчаните от Bystrup в категорията „Технология и дизайн“.

Aquila imperiale; Eastern Imperial Eagle; Aquila heliacaПроектът на БДЗП „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата НАТУРА 2000 в България” беше реализиран в периода 2009 – 2013 г. със сътрудничеството на EVN България Електроразпределение. В този период бяха поставени защитни изолации на 595 електрически стълбове на територията, обслужвана от дружеството. Монтирането им се осъществи от ЕVN България Електроразпределение чрез използване на специализирана техника. „Наградата за добри практики“ на Renewables-Grid-Initiative (RGI) отличава изключителни постижения в областта на иновациите, развитието на мрежата и подобрения на съществуващи практики на терен. Сред категориите са „Опазване на околната среда“, „Участие на заинтересованите страни“ и други дейности по развитие на мрежата. Основната цел на наградите е „да вдъхнови действия за бъдещето и иновативни подходи“.

Това е втора голяма награда по проекта, след като през май 2014 г. той спечели наградата „НАТУРА 2000“ от Европейската Комисия, в категория „ Природозащита“. Отчитайки успеха на дейностите по наградения проект, от 2013 г. EVN България Електроразпределение, в партньорство с БДЗП, работи по нов проект – „Life for safe grid“, финансиран от програма LIFE+ на Европейската Комисия. Целта на проекта е опазване популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Сред планираните дейности по проекта са мерки за обезопасяване на разпределителната мрежа в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 главно в общините Елхово, Тополовград и Харманли. EVN България Електроразпределение е координиращ бенефициент по проекта, който е на обща стойност 8 милиона лева. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2013 – 2018 г.

Снимка Обща:  Наградените във всички категории.  От ляво на дясно: Светослав Спасов (БДЗП) и Илина Стефанова (EVN България) с приза за „Добри практики“. Следват представители на холандско-германската организация TenneT, която спечели в категорията „Комуникация“, и датчаните от Bystrup в категорията „Технология и дизайн“.
Снимка Обща:
Наградените във всички категории.
От ляво на дясно: Светослав Спасов (БДЗП) и Илина Стефанова (EVN България) с приза за „Добри практики“. Следват представители на холандско-германската организация TenneT, която спечели в категорията „Комуникация“, и датчаните от Bystrup в категорията „Технология и дизайн“.

Статията е публикувана на 29 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да ...
Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не може да стане служебен министър-председател. Тя ...
Русия няма да приеме и каквито и да е „правила“, наложени ѝ ...
Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен ...
Карлос Алкарас заяви на пресконференция след поражението от Григор Димитров, че българинът ...
Неприятна новина за 1/2-финала на Григор Димитров, който ще се изправи срещу ...
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад е ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...