На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

С 6-месечен гратисен период плащаме здравни осигуровки 3 години назад

Публикувано преди 9 години  |  Общество

Ако сте загубили правата си на здравноосигурен, може да ги възстановите през период от 6 месеца, като платите здравни вноски за три години назад. Това съобщи здравният министър Петър Москов след заседанието на кабинета.

Този гратисен период започва да тече от влизането на Закона за здравното осигуряване в сила, който предстои да бъде гласуван в парламента.

Москов обясни и че ДКЦ-та и болници при среща с пациент, който не е здравно осигурен, са длъжни в 3-дневен срок да докладват на НАП, че такова лице търси медицинска помощ.

„Не е възможно една търговска организация като банка например да знае във всеки момент финановото състояние на клиента си, а държавата да не може да отговори колко са здравно неосигурените“, поясни здравният министър.

Болниците ще бъдат длъжни да сезират НАП дори и тогава, когато отиваме на платен преглед.

Освен това оравителството реши да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски. Увеличението ще е с 5 на сто годишно до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Предстои промяната да бъде гласувана в парламента.

В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит и рефлектира върху качеството на оказването на медицинската помощ.


Статията е публикувана на 29 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА