Снимки: Лекция на тема „Оказване на първа помощ“ в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

IMG_8219Днес 26.01.2015 г. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово учениците, участници в Проект BG051РО001-3.1.06.“ Подобряване на качеството на образованието в средищните училища, чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, проведоха поредното публично мероприятие.

Училищната комисия за професионално ориентиране, гражданско образование и възпитание, екологично, здравно и физическо възпитание организира среща-разговор на учениците от полуинтернатните групи с д-р Коста Костов – хирург в отделение по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – гр. Ямбол.

Темата на разговора беше „Оказване на първа помощ на пострадали при наранявания и изгаряния до пристигане на спешна медицинска помощ.“

Д-р Костов започна своята лекция с това, че първа помощ (или както още се нарича, първа долекарска помощ) е последователност от прости животоспасяващи мерки, които всеки обикновен човек може да изпълни. Готовността да се окаже първа по­мощ е от изключителна важност при спа­сяването на живота, облекчаване на бол­ката и предотвратяване на допълнителни наранявания.

С много примери от дългогодишната си практика д-р Костов разясни на учениците как да помогнат на свои приятели и близки, които са се наранили – как да спрат кръвотечение, как да помогнат при различни видове припадъци. Особено внимание беше обърнато на действията при задавяне с храна или предмет.

Децата се запознаха и с видовете изгаряния и мерките, които се предприемат преди да е пристигнала спешна медицинска помощ.

Интересът към лекцията бе голям. Учениците слушаха с голямо внимание. Д-р Костов обеща, че това няма да е единствената среща. И следващата лекция, която ще изнесе ще бъде за вредата от наркотиците.


Статията е публикувана на 26 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА