Обявен е оранжев код за река Тунджа при град Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Общество

riverКъм момента има обявен оранжев код при река Тунджа при град Ямбол, като Тунджа при град Елхово. Последните дни река Тунджа при Елхово беше с жълт код, но след последните дъждове отново е с оранжев. Поне засега не се налага да бъдат евакуирани хора. Това съобщи за Агенция „Фокус” заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

За днес прогнозата е, че ще продължава да вали над цялата страна с количества от 10 до 15 литра на квадратен метър. Утре в по-голямата част от страната отново ще вали дъжд. В Предбалкана и в по-високите полета ще вали сняг между 5-10 литра на квадратен метър, а за Източна България между 15 и 20”, обясни Гуджеров.

По думите му, в по-голямата част от страната речните нива са останали непроменени. Той посочи, че са регистрирани колебания на речни нива в рамките на от плюс 12 до минус 24 сантиметра.

Към момента наблюдаваните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорския басейн около праговете за средни води. Тенденцията е, че през следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната прогноза ще започне да се повишават нивата на реките в почти цялата страна”, уточни Гуджеров.

Нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности, предаде кореспондентът на радио Фокус Сливен. В Елхово, където в края на миналата година реката преля и заля градския парк, няколко улици, а десетки дворове и приземни етажи бяха заляти, тази сутрин са измерени нива от 3 м 15 см при критични четири метра. Водният стърб при Ямбол е 2 м 88 см при критични стойности от 6 метра. В ямболска област не вали дъжд, времето е тихо и спокойно.


Статията е публикувана на 24 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА