На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

До края на януари земеделските производители избират реда за облагане на доходите си за 2015г.

Публикувано преди 9 години  |  Общество

zemДо края на януари земеделските производители избират реда за облагане на доходите си за 2015 г. Ако не се възползват от възможността, ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа.

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и едновременно с това са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, имат право да избират реда за облагане на доходите от дейността си. Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, само ако земеделският производител избере този ред на облагане.

Изборът става с подаването на декларация до края на януари 2015 г. В случай, че земеделците не подадат декларацията за избор, доходите придобити след 01.01.2015г., ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно признати разходи. В случай, че избраният ред на облагане е като ЕТ, той ще важи за период не по-малък от 5 последователни данъчни години.

Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на фицзическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка.


Статията е публикувана на 24 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА