Снимки: Бабинден по традиция бе отбелязан в АГ-отделението в болницата в Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

agtoБабинден е български празник, който по стар стил се отбелязва на 21 януари в чест на бабата акушерка в селото. От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. По този повод работещите в АГО в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ посрещнаха гости по случай празничния си ден.

Денят на родилната помощ е празник на новия живот. Няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето. Първият светъл лъч на нежността, който озарява новороденото е усмивката на майката, но първата ръка, която го докосва е на лекаря и акушерката. Главната сестра на отделението г-жа Жейнова приветства с „Добре дошли“ всички гости. Тя изрази гордостта на работещите в родилното отделение, че имат възможност да бъдат съпричастни към най-ценния момент – началото на човешкия живот.

Д-р Вълканова с вълнение изказа благодарност за изключителния професионализъм на работещите в отделението. Д-р Чочева пожела на колегите си здраве и успех в живота. Спазен бе ритуала – една от родилките в отделението да измие ръцете на д-р Чочева, в знак на благодарност, че е помогнала за раждането на детето й. Символиката на този ритуал е свързана с изричането на думите – „Както се хлъзга сапунът – така лесно да се раждат децата“. Към ритуала по измиване на ръцете се включи и д-р Вълканова.

Гости на празничния ден бяха – зам. кметът на община Елхово Живка Кафеджиева, г-н Помаков – управител на болничното заведение, началници и служители на отделения и други гости.

IMG_0339От началото на годината до днешния Бабинден в болницата е проплакало 1 бебе – малката Габриела, рожба на младата майка Кристияна. Първото родено през тази година бебе е момиче е символ за плодородие през годината. През 2014 година в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са се родили 76 бебета, докато през предходната 2013 година, бебета които са проплакали в елховската болница са били 81.

С интересна музикална програма малчуганите от група „Маргаритка“ от ЦДГ „Надежда“ поздравиха всички присъстващи.

По случай деня на родилната помощ работещите в АГО получиха поздравителен адрес от кмета на община Елхово: „На този светъл празник ние засвидетелстваме нашата почит и уважение към всеотдайния ви труд и професионализъм, нашето признание за човешкото ви съчувствие и разбиране. Пожелавам ви сили за да продължавате да следвате своето призвание – да дарявате живот.“ – това се казва в поздравителния адрес на г-н Киров, който пожелава още отделението да е пълно със здрави бебета и майки, а топлината в детските очи и благодарността на щастливите родители да са признание за работещите там.


Статията е публикувана на 21 януари 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Специализирана акция на МВР в трите центъра за мигранти на територията на ...
Направихме правилния избор с членството ни в НАТО, което даде възможност българската ...
Между двама и петима души, според различни източници, бяха ранени при въздушен ...
Международният съд на ООН заповяда на Израел да предприеме допълнителни мерки, включително ...
Ларса Пипън напоследък е все по-разкрепостена, а причина за това може би ...
Медиите в Англия твърдят, че през 2027 г. Челси ще замени настоящата ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...