Снимки: Деца от ЦДГ „Надежда“ коледуваха в град Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

metБъдни вечер и Коледа, светли християнски празници, които събират в дома, около трапезата цялото семейство. Празници, които изпълват душите и сърцата с топлота, човечност и благородство.

В навечерието на тези празници децата от група „Маргаритка“ към ЦДГ Надежда, посетиха община Елхово, където ги посрещна ги кметът г-н Петър Киров, както и председателят на ОбС г-н Николай Тончев. Поздравът беше и за общинска администрация, които също имаха възможността да се насладят на малките коледари.

Децата, които бяха придружавани от техните преподаватели Пенка Стоянова и Стойка Шидерова бяха едни от първите посетили днес в обновеният информационен център на община Елхово. Те представиха традиционни коледни танци и наричания, които са характерни в българската традиция.

Около коледните празници вълшебството е навсякъде. Вярата, че се случват чудеса, изпълва сърцата на малки и големи и ги кара да бъдат по-мили, добронамерени и отзивчиви. Пресъздаването на християнската традиция, Бъдни вечер и Коледа, дава възможност на децата да се потопят в атмосферата на стария български дом с огнището, с уважението и обичта между хората.

По-късно децата от група „Маргаритка“ посетиха фирми и домове, за да пеят за здраве и благополучие на стопаните в светлите предпразнични дни. Децата посетиха ДСК-Елхово, ТИЦ-Елхово, Районен съд Елхово, шивашко ателие Иваника, Ресторант Дъга, „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, домът на г-жа Иванка Минева, домът на семейство Димови, домът на семейство Катранджиеви и домът на семейство Георгиеви.

Ден по-рано връстниците им от група „Звънче” към ЦДГ ”Надежда” със своите учителки Станка Хаджиева и Радостина Гинкова и помощник-възпитателка Диана Топчиева също посетиха фирми и домове, за да пеят за здраве и благополучие на стопаните в светлите предпразнични дни. От дълго време в ЦДГ ”Надежда” деца, учители и родители, се подготвят за този ден. Децата научиха песни и наричания, заедно с родителите си и със своите учители украсиха калпачетата с пуканки и китки, подготвиха се носии, навуща, ямурлуци, торбички. Децата знаят вече достатъчно за християнския празник Рождество Христово и за съпътстващите го обичаи и традиции и се вълнуваха, подготвяйки се да ги пресъздадат.

Децата посетиха фирма Лемекон АД, „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, „Ка-Вълев“, магазин на Мтел, магазинът на Дарина Генчева, „Налбантов и сие“, магазин за цвета на Пепа Колева, офисът на сем. Испирови, домът на Султанка Янчева, Детски клуб, намиращ се на ъгъла на ул.”Ангел Вълев” и „Ал.Стамболийски”, домът на Мария Куртева и др. Всички деца от двете групи получиха много подаръци и лакомства. По покана на клуб на инвалида в град Елхово, децата от група „Звънче“ коледуваха и пред хората с увреждания, в техния клуб!

[nggallery id=“1583″]


Статията е публикувана на 17 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА