Видео и снимки: Децата от група „Маргаритка“ към ЦДГ „Надежда“ – Елхово с кратка театрална постановка посветена на Бъдни вечер

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Образование, Снимки

casПрекрасна Коледна вечер с уют и топлина пресъздадоха децата от група „Маргаритка” на ЦДГ”Надежда” в светлите и празнични дни преди Рождество Христово. След дългата подготовка, децата представиха по вълнуващ и завладяващ начин традициите в тихата и свята Коледна нощ. Пред гостите – родители и близки на децата се „откри” един прекрасен, топъл и уютно подреден дом отпреди много години – камината с Бъдника и иконата на Св.Богородица с кандилото над нея, миндер, покрит с пъстро ръчнотъкано покривало с меки възглавници, събрало многолюдното българско семейство – баба Радка и дядо Иван Дражеви, баба и дядо на Ванко от групата, Еми– майката, София, Марси и Ванко – децата.

Дори дворът беше загатнат – портата с плетчето, съдовете, черги и престилки, в близост – снежната гора с вечнозелените елхи, къщите в близкото село. Припомни се традицията в семейството на Бъдни вечер с трапезата с постни ястия, питата, която се разчупва от най-възрастния член на семейството, крайчето хляб пред иконата, каденето с тамян. Семейството вечеря, потънало в мълчание, в очакване на Рождество Христово. След полунощ, се чува потропване и Коледарската куда е пред портата на дома. Внучето е облякло най-новата си дреха и се включва в групата. И домът се огласява от звучни Коледарски песни, благославящи гостоприемните стопани, чуват се пожелания за здраве и берекет, за момата, за ергена, за животните, за нивите. Станеникът изрича своята дълга Богословка, стопаните ги даряват богато и той повежда момците си към следващия гостоприемен български дом.

Смиреност, задружност, доброта и грижовност се усещат във всяка дума, във всеки жест на стопаните и помежду им и към Коледарите. А сълзи напират в очите на учители и родители. Мило е да се видят децата в тези роли, усеща се желанието на всички да се съхрани и предаде на поколенията българската традиция.

Благодарим на семейство Дражеви, на всички родители, участвали в подготовката на празника.

Нека това е нашият Коледен и Новогодишен поздрав, на децата и учителите към родители и близки , към гражданите на Елхово, с пожелание за повече светлина и доброта в душите, за късмет и благополучие през 2015 година! Весели и вълнуващи, запомнящи се Коледни и Новогодишни празници!

Видео:

Снимки:


Статията е публикувана на 17 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА