Видео и снимки: Открита практика по социален свят на тема: „Бог се роди, Коледо!“

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Образование, Снимки

otkНа 10.12.2014 година в група „Маргаритка” на целодневна детска градина „Надежда”, старши учител Стойка Шидерова показа открита практика по социален свят на тема: „Бог се роди, Коледо!” .

Гост-доброволец беше майката на Веселка, г-жа Йовка Димитрова от Елховското читалище, която представи презентация, подготвена от г-жа Снежана Делчева, секретар на читалището. Презентацията представи обичаите около Бъдни вечер и Коледа, празничната трапеза, обредните хлябове, обичаят Коледуване. Децата научиха наименования и ритуали, свързани с големите християнски празници. Всички слушаха разказът на Йовка Димитрова, унесени в магията на Коледа, нощта, в която каквото си пожелаем, се случва. Учителката Стойка Шидерова увлекателно продължи да разказва за случващото се в Коледната нощ, за това, как всеки дом очаква Коледарските групи, които пеят за здраве и благополучие. Децата разбраха, че въ различните краища на страната ни облеклото на Коледарите е различно, песните също имат различие, но общото е пожеланието за здраве и берекет /плодородие/. Шидерова постави на децата задачи за всички центрове за дейност, които бяха активни за деня. Бяха предоставени различни материали, които провокираха вниманието на децата и те се надпреварваха да намерят място в центровете „Математика” и „Изкуство”, където доброволец беше леля Нинка, баба на Стоянчо. В център „Строителни блокчета” оживя дворецът на Дядо Коледа , пресъздадоха „зимна гора” с изработените от децата красиви снежни елхички. В „Семейство” момичета подредиха красива Коледна трапеза, празнична и богата.

По български език и литература децата свързваха предмети по предназначение , оцветяваха и изписваха елементи на букви. По математика играчките на красивата Коледна елха трябваше да бъдат жълти, сини, червени или бели и на брой толкова, колкото е указано в легендата. Децата показаха много познания, умения, уважение един към друг в групата, екипна работа, приятелски отношения и истински интерес към предложените дейности. Работиха спокойно, задаваха въпроси, отговаряха на въпроси, показаха, че са любознателни и подготвени за училище, което им предстои през следващата година.

Коледарчетата от група „Маргаритка” с ръководител г-жа Пенка Стоянова поздравиха гостите с новите си песни и коледарско хоро.

Практиката беше инициирана от г-жа Татяна Славова, старши експерт в РИО на МОН, гр.Ямбол, и посетена от колегите от ОДЗ „Невен”, ЦДГ и филиали – гр. Болярово. Благодарим за инициативата, за посещението и хубавите думи, които г-жа Славова и колегите отправиха към Ст.Шидерова и екипа на ЦДГ”Надежда”. Изпратихме колегите с пожелание за весели Коледни и Новогодишни празници и до нови срещи.


Статията е публикувана на 11 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
В специализираната полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност са участвали  служители на ...
На 25.03.2023 г.  ПГ „Св. Климент Охридски“ се включи с поредица от ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
След като партия "Има такъв народ" върна проучвателния мандат, който получи днес ...
Дървосекачи се сбиха в Кърджалийско, съобщиха от полицията. Конфликтът между тримата е ...
В момента няколко страни, включително Украйна, обсъждат на ниво съветници по сигурността ...
Камиони чакат над два часа при Гюргево на влизане в България, съобщава ...
Супер игра на 20 годишния Александър Николов не стигна на Кучине Лубе ...
Българската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева не крие големите си амбиции ...
Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през 2017 ...
Без значение от пола, всеки човек страда поне веднъж от проблеми с ...