Видео и снимки: Обстановката в Елхово остава критична заради повишеното ниво на река Тунджа

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Интервю, Общество, Снимки

korrОбстановката в Елхово остава критична заради повишеното ниво на река Тунджа, заяви кметът на Елхово Петър Киров. Петър Киров увери, че ситуацията независимо, че е сложна е под контрол и получава съдействие от всички отговорни институции, а всеки рисков район е под постоянно наблюдение. Киров посочи, че хората чиито имоти са засегнати от повишението на водата недоволстват, тъй като причина за това е изпускане на язовир Жребчево.

Киров посочи, че държи постоянна връзка с Напоителни системи към днешната дата изпускането на язовир Жребчево се запазва на 150 кубика в секунда. Причина за наводненията на улиците в по-голямата част на града е заради колектор, който се влива в реката и когато се вдигне нивото започва да излиза през канализацията. В момента община Елхово реализира проект за изграждане на пречиствателно съоръжение на града. С отвеждащ колектор, който да заусти четирите колектора на града. В момента приключва първият етап на проекта. Предстои следващата година техническата част от него да бъде одобрен и в края на 2016 година Елхово да има съоръжение, което да не допуска да се наводнява града. През деня река Тунджа в Елхово бележи известен застой на 425 сантиметра, а към 8:00 часа тази сутрин нивото на Тунджа край Елхово е било 426 сантиметра.

IMG_4394На този етап са наводнени най-ниските части на града (части от улиците Тунджа, Георги Бахчеванов, Васил Левски, Любен Каравелов и Стефан Караджа). Наводнени са дворни места и мазета, проблем създава и градската канализация, където в допълнение имоти намиращи се на ул. Трети Март имат проблем с прииждащите води от канализацията. Залят е паркът и животинския пазар. Готовност за евакуация имат около 100 семейства, такава обаче на този етап не се налага. Нивото на Тунджа край Ямбол в сравнение с вчерашния ден остава почти без изменение.

Според публикация във Стандарт МОСВ е отказало изпускането на исканото от „Напоителни системи – Сливен“ количество вода от яз. Жребчево през октомври, съобщиха от дружеството.

„Ние поискахме да изпуснем 60 млн. куб. м., а министерството ни разреши само 10 милиона. Направили сме го с ясното убеждение, че предстоят валежи през ноември и декември, както и се случи. Не знам какви бяха мотивите на министерството за това решение“
, заяви пред „Стандарт“ управителят на „Напоителни системи – Сливен“ Мустафа Мустафов.

Според специалистите, ако през октомври са били изпуснати поисканите 60 млн. куб. м. вода, днес язовирът нямаше да бълва по 150 куб. м. в секунда, както се случва вече 4-и ден. Това е една от основните причини за наводненията по поречието на река Тунджа през последните дни, твърдят запознати.

„В момента при нас няма проблем, ние изпускаме със 150 куб. м. в секунда, но не можем да свалим повече, защото изпускат и от язовир Копринка, а водата влиза при нас в Жребчево“, обясни Мустафов.


Статията е публикувана на 7 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА