УЧЕБНО ПОСЕЩЕНИЕ В МИГ СТАРТ, ТОСКАНА, ИТАЛИЯ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ, ДОБРИ ПРАКТИКИ И ОБУЧЕНИЕ

Публикувано преди 9 години  |  Общество

mig1В периода 29 октомври – 2 ноември 2014 година Местна инициативна група – Елхово организира учебно посещение за 16 представители на екипа, членове на Управителния съвет и на сдружението в Местна инициативна група СТАРТ /МИГ СТАРТ/, регион Тоскана, Италия. Целта на учебното посещение беше представителите на МИГ – Елхово да се запознаят с колегите си от МИГ от друга държава, да обменят опит и добри практики, и не на последно място – да получат и знания по отношение на развитие на територията и развитие на самата организация.

Първото организирано посещение беше във Ферма Валдастра

Ферма Валдастра съществува от 60 години, с основен предмет месно говедовъдство. От 1998 г. фермата е сертифицирана за органично отглеждане и производство на месо и отглежда 460 броя говеда. Фермата разполага с 5000 дка земя, от които 3000 обработваема земя и пасища и около 2000 дка гори. Произвежда и зърнени и фуражни култури, притежава лозя и маслинови масиви, овощни дървета.

Чентро Карни Муджело – местен месопреработвателен център

Предприятието е изградено от общината през 90-те с цел да улесни местните месопроизводители, като им дава възможност да изпращат там животните си за колене, вместо всеки от тях да инвестира в собствена кланица, което би направило продукцията им нерентабилна. Обединението на месопроизводителите от района работи заедно с това предприятие. Дружеството е с предмет на дейност обработка, съхранение и продажба на висококачествено месо.

Музей на лозата и виното в гр. Руфина – Вила Поджио Реале

Групата от Елхово посети Музея на Лозата и Виното, намиращ се в град Руфина /на територията на МИГ Старт/, който от 1978 година се помещава в историческита Вила Поджио Реале /Villa Poggio Reale/. В музея са представени различните етапи и операции в лозарството и производството на вино от 1930 г. през 1960 до настоящо време, като са изложени инструменти и оборудване от различни исторически епохи, както и колекция от ръчно издухано стъкло от 18-ти век. В музея има енотека от ценни вина, колекция от книги, документи, филми и снимки на различни аспекти на местното лозарство и винопроизводство. Обновяването и реновирането на избата е със съдействието на МИГ СТАРТ чрез европейско финансиране. Разходите по ремонта са на стойност около 2 000 000 евро.

Ферма Палацо Векио

Фермата Палацо Векио е създадена през 1976 г. Фермата се простира върху 510 декара, занимава се с млечно говедовъдство и производство на мляко и млечни продукти. Фермата работи и в сферата на селския и еко туризъм с места за настаняване, като може да се правят организирани посещения, за да се види процеса на отглеждане на телета, прасета и много други животни, като кокошки, гъски, пуйки, гълъби и зайци.

Фермата се е възползвала от европейско финансиране с подкрепата и помощта на МИГ СТАРТ за ново оборудване – машина за производство на прясно сирене (моцарела), както и за кисело мляко /йогурт/ с кестени.

Музей на гланцирана керамика Кини

Групата от МИГ – Елхово посети Музея на гланцирана керамика Кини – музей, представящ производството и дизайна на глазирана керамика – специфично производство за региона на Борго Сан Лоренцо. Керамичното производство е било собственост на известна фамилия от региона – Кини, които са разработвали както нови дизайни и продукти, така и са произвеждали висококачествени и специфични керамични изделия – от съдове до облицовъчни материали, с качества на произведения на изкуството.

Учебното посещение на представители на МИГ – Елхово в Местна инициативна група Старт от Провинция Тоскана, Италия, беше интересно и полезно за всички участници. Обмени се информация между земеделски производители, между колеги, научиха се нови неща, сподели се опит и добри практики.


Статията е публикувана на 3 декември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА