Снимки: Проведе се публично обсъждане на проектобюджета на община Елхово за 2015г.

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

bud2015Съгласно Закона за публичните финанси публичното обсъждане е задължителен етап при формиране и приемане на бюджета и се провежда не по-късно от 30 ноември на предходната година. За постъпилите предложения от публичното обсъждане ще бъде съставен протокол, който ще бъде приложен като неразделна част от проекта на общински бюджет. Участие в обсъждането взеха жители, юридически лица, ръководители на бюджетни звена, общински съветници и други заинтересовани лица.

Проекто-бюджетът на община Елхово за 2015 година е в размер на 10 262 376 лв. и е с над 600 000 лв. повече от бюджета за настоящата 2014 година. Очакваните бюджетни взаимоотношения с Централния бюджет съгласно проект на Закона за държавния бюджет на Р България за 2015 г. са увеличени с 4,9 %, което представлява над 300 000 лв. На общественото обсъждане бе разяснено разпределението на общата субсидия за финансиране на държавните дейности по функции, което е на база утвърдени единни разходни стандарти и натурални показатели.

Планираните собствени приходи за 2015 година са в размeр на 1 830 000 лв. С планираните капиталови разходи през 2015 г., които се финансират от целева субсидия за капиталови разходи, от приходи от продажби на ДМА и от собствени приходи са предвидени редица дейности – реконструкция на водопроводи в гр. Елхово, благоустрояване на спортна площадка до Читалище „Развитие“, благоустрояване на детски площадки, разширение на гробищен парк, изграждане на система за видеонаблюдение в централна градска част, благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, залесяване, изграждане на слънчева инсталация в Дом за стари хора в с.Чернозем, закупуване на апаратура за МБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕООД, закупуване на автоспирка път І-7, разклон с.Бояново и др.

От средствата за основен ремонт на ІV-класната пътна мрежа ще бъде ремонтиран пътят за село Чернозем. Средства от общинския бюджет са предвидени за текущи ремонти в детските заведения в общината и по населените места в община Елхово. За съставянето на проекто-бюджета са взети под внимание постъпилите предложенията. През следващата година предстои закупуване на костюми за мажоретен и мъжки танцов състав при Общински детски комплекс и на инхалатор за детски кабинет в „Медицински център №1” ЕООД.

Временна финансова помощ за оборотни средства са предвидени за НЧ ”Развитие – 1893”, гр. Елхово за реализация на проект „Подобряване на условията за работа с деца и младежи и създаване на достъпна среда на хората с увреждания в читалище „Развитие”, гр.Елхово” по Програма за развитие на селските райони. И през следващата година част от средствата в общинския бюджет са предвидени за субсидии – за текуща дейност на спортни клубове – 30 000 лв., за развитие на читалищната дейност на територията на общината – 10 000 лв., за финансово подпомагане на МБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕООД – 200 000 лв. и за превоз на ученици над 16-годишна възраст – 40 000 лв. Ще бъдат осигурени средства за еднократни помощи по решение на Общински съвет и за възстановяване на част от разходите по погребения.

Приходите от данъка върху превозните средства ще се използват за ремонт и поддръжка на общинската пътна инфраструктура. Планираните средства през 2015 г. за предоставяне на временни безлихвени заеми между бюджетни и сметки за средства на Европейския съюз, необходими за реализация на спечелени и в етап на оценка проекти, са в общ размер от 450 000лв. Представени бяха и проектите, които община Елхово е спечелила и такива, които са в етап на оценка.


Статията е публикувана на 28 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА