Информация по Проект „Подкрепа за достоен живот” услуга „Личен асистент” при община Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Общество

ertПроект „Подкрепа за достоен живот”, услуга „Личен асистент” приключва своята дейност на 31.12.2014 г.

На територията на община Елхово и в цялата страна тази услуга се предоставя успешно вече четири години: с начало 10 януари, 2011 г. и с планиран край 31 декември, 2014 г.
Целта на проекта: „да се приложи в национален мащаб нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален месечен бюджет” бе изпълнена на 100 процента.
В община Елхово бяха обхванати 77 потребители при план – 30, които се обгрижваха от 83 лични асистенти съгласно одобрен индивидуален план в дома на потребителя. Дейностите включени в индивидуалния план са съобразени със специфичните потребности на съответния потребител за подобряване качеството му на живот.

Личните асистенти, предоставящи тази услуга, преминаха през специално обучение, проведено на три етапа. Създаден е Регистър на личните асистенти – така наречената Банка „Лични асистенти”, който дава възможност на всеки регистриран да постъпи на работа като личен асистент с необходимия набор от качества за изпълнението на тази дейност при наличието на свободно място и направен избор от потребителя.

Екипът за организация и управление на Проекта на територията на община Елхово бе в непрекъснат контакт с потребители и лични асистенти. Всеки един участник в Проекта имаше възможност да комуникира с всеки един от членовете на Екипа.

Изразено бе всеобщо удовлетворение от ползваната услуга, както и от организацията на дейността и вниманието на Екипа. Въпреки големия брой потребители и почти същия брой лични асистенти, Екипът успя да реализира дейността безпроблемно и срочно да представя отчетната документация за верификация на средствата, което от своя страна осигуряваше редовното превеждане на средствата за заплати и удовлетвореност на личните асистенти.

Отчитаме и добрата комуникация с Националния екип за управление на Проекта, който от своя страна подпомагаше своевременно Екипа на общинско ниво с компетентна консултация и своевременна информация за точното изпълнение на поставените задачи.

Услугата „Личен асистент” повишава качеството на живот на хората с увреждания и създава възможност за пълноправното им участие в обществения живот. Поради това, тя е крайно необходима и определено ще липсва на територията на община Елхово.

Социалната услуга дава възможност и за разкриване на работни места, като лицата, сключили договор за предоставянето й могат да се реализират на пазара на труда според своите възможности и компетенции.

Създадените добри условия за участие в тази услуга дава предпоставки да е предпочитана от нуждаещите се и от лицата, които предоставят своя труд.

Проект „Подкрепа за достоен живот” се реализира по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051РО001-5.2.09 „Алтернативи”.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, а община Елхово е партньор на бенефициента на услугата – Агенцията за социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика.


Статията е публикувана на 28 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
На 1 април ще има тест на Националната система за ранно предупреждение ...
47-годишен мъж е в неизвестност вече от 18 дни. Иван Янков е ...
Украински военен от Ровно (Ровненска област в Западна Украйна) беше хванат в ...
Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди в интервю ...
Рая Коцева продължава с великолепното си представяне през тази година. Талантливата българка ...
Сръбският тенисист Новак Джокович заяви, че все още не знае кой ще ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...