Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия: Мярка 312 от Стратегията за местно развитие

Публикувано преди 9 години  |  Общество

312Реализацията на тази мярка цели насърчаване на растежа и създаване на нови работни места в неземеделски микропредприятия, насърчаване на предприемачеството, създаването на възможности за заетост и на повишаване на доходите на населението в територията на МИГ-Елхово, както и насърчаване на развитието на интегриран туризъм в територията на МИГ-Елхово.

На територията на МИГ-Елхово съществуват множество микропредприятия с ограничени финансови ресурси за растеж и модернизация, малък начален капитал, управленски опит и потенциал за създаване на работни места. Слаба е и диверсификацията, независимо от факта, че има предприятия в областта на машиностроенето, леката промишленост и услугите, но липсват финансови ресурси за инвестиции, достъпните пазари са ограничени, покупателната способност на местното население е ниска. Туристическият сектор е много слабо представен и като настаняване, и като хранене, и като атракции, независимо от добрите природни и културно-исторически дадености и потока транзитни посетители, включително чуждестранни.

Подкрепата за инвестиции за стартиращи и развитието на съществуващи микропредприятия е важен инструмент за подобряване на конкурентоспособността и потенциала за създаване на заетост, а оттам – за подобряване на качеството на живот на територията.

По тази мярка се предоставя подкрепа за инвестиции за неземеделски дейности, насочени към развитие на дейности в неземеделски сектори като: преработвателна промишленост, услуги в сферата на селския туризъм, здравеопазването, ремонт на машини и съоръжения и други.

Финансовата помощ по тази мярка е 70% от общите допустими разходи.

В Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група – Елхово за мярка 312: Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия, са предвидени 520 000 лева.

След осъществените от МИГ – Елхово приеми през 2013 и 2014 година са одобрени за финансиране 9 проекта на местни фирми и всички те имат сключени договори и са в процес на изпълнение.

По този начин в икономиката на Община Елхово – в тийм билдинг, стоматологични и ремонтни услуги, в производство и за развитие на селски туризъм – ще бъдат инвестирани общо над 735 хиляди лева, от които 514 726 лева са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

С изпълнението на тези 9 проекта на фирми от Елховско ще се постигне 99 % усвояване на предвидените средства за подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия в Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група – Елхово.

Един от тези проекти е на ЕТ “ВАНИНАТА КЪЩА – ВАНЯ ПЕТКОВА“ и е с предмет „Преустройство с промяна предназаначението на жилищна сграда в къща за гости“. Чрез реализацията на дейностите, предвидени по проекта, ще се създаде къща за гости за настаняване на туристи. Цялата стойност на инвестицията по проекта е 130365,52 лева, а безвъзмездната помощ от ЕС е 91255,87 лева.

Друг интересен проект, който се изпълнява успешно по мярка 312, е на „Екстрийм адвенчър Джи енд Пи“ ООД за закупуване на каяци, велосипеди, екипировка и техника за организиране на туристически програми на открито. Общият размер на инвестицията е 24358,97 лева, като субсидията от Програмата за развитие на селските райони е 17051,27 лева.


Статията е публикувана на 5 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА