Подобряване на основните услуги за населението и икономиката на територията на Местна инициативна група – Елхово с помощта на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 и проекти към Стратегията за местно развитие

Публикувано преди 10 години  |  Общество

mig1Основните цели по мярка „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” са подобряване достъпа на населението до културни,  спортни и свързани със свободното време и отдиха услуги, до социални услуги и до услуги, свързани с информационните и комуникационни технологии.

На територията на Местна инициативна група – Елхово все още не са добре развити социалните услуги и са ограничени възможностите за достъп до култура, отдих и спорт. Тези фактори оказват пряко влияние върху жизнения стандарт и допринасят за миграцията и застаряване на населението на територията на МИГ-Елхово, с тревожна тенденция на намаляване на работната сила в по-младежка възраст. Инвестициите в тази област се разглеждат като ключов фактор за удовлетворяване изискванията относно начина на живот на по-младото поколение.

Подобряването на социалните услуги и увеличаването на възможностите за достъп до култура, спорт и информационни и комуникационни технологии ще допринесе за задържането на  младите хора и ще спомогне за социалната и културна интеграция и цялостното повишаване на качеството на живота в територията.

След като приключи и последния прием по Стратегията за местно развитие на МИГ – Елхово, можем да направим кратка равносметка на изпълнението по Мярка 321 Основни услуги за населението и икономиката в селските райони, въпреки че все още проектите са в процес на изпълнение и един от тях – в процес на оценка.

След последния прием на проекти към Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група – Елхово одобрените за реализация проекти са 5, като четири от тях са със сключени договори и в процес на изпълнение, а един – от приема от месец септември тази година, е в процес на оценка.

Община Елхово като бенефициент към момента изпълнява следните проекти:

  • „Подобряване достъпа на деца и младежи до културни услуги в селата Бояново, Кирилово, Маломирово, Раздел и Лесово“ за ремонт на читалищата в тези села. Разходите по проекта, както и безвъзмездната помощ от ПРСР 2007-2013 г. за реализацията му, са в размер на 167569,44 лева.
  • „Подобряване достъпа на населението до общински услуги, чрез ремонтни дейности на сградите на кметствата в малките населени места на община Елхово“ – по този проект се ремонтират кметствата в селата Чернозем, Лалково, Жребино и Пчела. Безвъзмездната подкрепа от ПРСР за тези дейности е на стойност 24079 лева.

За цялостния ремонт на Читалище „Развитие 1893“ – град Елхово, в момента се изпълняват два проекта, които взаимно се допълват:

  • По проекта на Читалище „Развитие 1893“ с наименование „Да превърнем Читалище „Развитие 1893“ в привлекателен духовен център“ се обновява оборудването и обзавеждането за подобряване условията за културна и просветна дейност. Стойността на проекта и безвъзмездната помощ от ПРСР е 29280 лева.
  • Община Елхово реализира проект „Подобряване на условията за работа с деца и младежи и създаване на достъпна среда на хора с увреждания в Читалище „Развитие“ Елхово“ с обща стойност и размер на безвъзмездната помощ 198199,74 лева. По проекта се извършват строително-ремонтни работи на сградата на читалището.

Проектът на Община Елхово „Подобряване на достъпа на населението на община Елхово до спортни услуги“ на стойност 9994,54 лева е одобрен от МИГ – Елхово и е в процес на оценка от ДФЗ – РА.

С реализацията на всичките пет проекта на територията на МИГ – Елхово за развитие на основни услуги за населението и икономиката ще бъдат инвестирани 429122,92 лева – изцяло безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., което представлява 99,80% от планираните за тази мярка средства в стратегията.


Статията е публикувана на 21 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА