16 ноември 2014 – Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Публикувано преди 9 години  |  Криминално

CRASHС Резолюция на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2014 г. календарният ден за възпоменание е 16 ноември. Нека в този ден почетем паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.

За жалост точно днес от 13:00 и 14:00 часа град Елхово се прощава с младежите Николай и Пресиян, които загинаха в тежка катастрофа петък вечер край село Изгрев. Черен петък, който оставя огромна болка от тяхната загубата, не само в сърцата на близки и роднини, но и за многото техни приятели, които скърбят за тяхната нелепа загуба.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата.

От 1 януари до 30 септември 2014 г. по улиците и пътищата на Ямболса област са регистрирани 269 ПТП, от тях 223 леки и 46 тежки произшествия, при които са загинали 6 човека а 52-ма са ранени. За същия период през изминалата 2013 са регистрирани 43 тежки пътни инциденти, в които са загинали 3 души и са пострадали 51. На практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.

В посочения период в областта са регистрирани 12 пътни инциденти от типа блъскане на пешеходец с един загинал и 10 ранени, като се наблюдава спад на тези произшествия. Блъскането на пешеходци е 4,5 % от броя на всички ПТП, но в процентно съотношение пострадалите пешеходци са 19% от общо пострадалите , което е мого висок дял. Настъпили са 7 инцидента – блъскане на велосипед от МПС, в които са пострадали т-ма души.

Най много са регистрираните ПТП при сблъскване между МПС – 127 бр. с 2-ма загинали и 22 ранени. С преобръщане на МПС има 17 произшествия с един загинал и 10 ранени. По вид на ПТП блъскане в стълб, дърво или предпазна ограда са регистрирани 17 произшествия с един загинал и 4 ранени. Пътните инциденти с участието на едно МПС са настъпили основно при управление с несъобразена скорост и слаба квалификация на водачите.

На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната скорост на движение; да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/; да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект. Да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти. Че трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност. Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени и уязвими, особено възрастните хора.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.
Нека на 16 ноември в памет на загиналите се обединим за по-голямо уважение и променим поведението си като участници в движението за ограничаване на злополуките по пътищата.


Статията е публикувана на 16 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Свърши работата, а ПП-ДБ се гръмнаха в крака няколко пъти. Така в ...
НАТО категорично осъжда нарастващата честота на руските въздушни удари срещу Украйна и ...
Премиерите на Полша и Украйна съобщиха днес, че са постигнали известен напредък ...
Железният Майк Тайсън се сблъска с железните правила в тениса на турнира ...
Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков присъства на вчерашната тренировка на "сините" ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...