Видео и снимки: Мирно приключи акцията на немски активисти срещу оградата по границата с Турция

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Общество, Снимки

akМирно приключи символичната акция на младежите от германските радикални групи, която трябваше да отбележи 25-годишнината от падането на Берлинската стена. След едночасови преговори с шефа на „Гранична полиция“ Захарин Пенов активистите направиха своята артистична акция като вдигнаха ножици пред българските гранични полицаи с призиви, че бежанците са добре дошли тук. По-рано, след преговори между „Граничната полиция“ и представители на германските радикални групи, които искаха да бъдат допуснати до оградата на държавната граница, радикалите се опитаха да преминат през лентата, която беше очертана от „Гранична полиция“ и от Жандармерията.

Струпалите се около 100 души се опитаха да влязат до самото заграждение, тъй като това е целта на тяхното пътуване. Те искаха да направят символично прерязване на границата, за да покажат, че в днешно време вече няма място за граници. Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов многократно обясни, че те нямат разрешение да влязат до граничното заграждение. Освен това той ги предупреди, че в момента се извършва полицейска операция и е невъзможно да бъдат допускани каквито и да било лица в 300-метровата зона до граничната бразда.

Сутринта германските радикални групи потеглиха с два автобуса от Ямбол към българо-турската граница, където да се опитат да прережат символично оградата между двете страни. Радикалите бяха над сто души на възраст между 20 и 35 години. Защо активистите са в България и какво искат да направят, разказва техният представител Филип Рух: „Това е символична, артистична акция. Имаше 300 души, които искаха да участват, главно от Германия. Трябваше да откажем на 200 от тях, за да може да дойдем 100 човека. Ние бяхме добре посрещнати тук. България е свободна страна с приятни хора. Това е гаранция, че свободата на политическото изкуство е възможна, както се разбира от думите на вътрешния ви министър, който каза, че може да направим нашата акция, без да нарушаваме закона.„.

Преди отпътуването си към границата германските активисти бяха отседнали в ямболски хотел. По думите на директора на полицията в Ямбол комисар Генчо Иванов групата от около 100 души е пристигнала в града рано тази сутрин. Те са започнали да пристигат още снощи около полунощ. През цялото време са били придружавани от полиция. В района на хотела е имало засилено полицейско присъствие, а обстановката в града е останала спокойна.

Според евродепутата Ангел Джамбазки целта на германските активисти, които обявиха, че ще се опитат да премахнат оградата по южната ни граница, е да пропуснат колкото се може повече нелегални имигранти в Европа. В предаването на „Хоризонт“ „Неделя 150“ той посочи: „Тази група, която сега е в България, в Унгария е била спряна от унгарската полиция и са били конфискувани голям брой секачи за тел, ножици за телена мрежа и различни екипировки. На мен ми се струва, че самата информация, тогава, когато се вдигна шум, ги мотивира в момента вече да започнат да си говорят за пърформанси. Ако им разгледате изявленията, на тази група, които се определят само себе си като „леви“, „немски“, „зелени“ и „анархисти“, ще забележите, че тези хора много подкрепят тези, които са в полза, примерно, на нелегалната имиграция. Тези хора много години вече работят заедно с различи големи мюсюлмански общности и всъщност зад тази уж невинна идея да показват, че Европа не трябва да има граници, те всъщност се стремят да направят това нещо – да пропуснат колкото се може по-голям брой нелегални имигранти от Африка в Европа, които са предимно, и които изповядват мюсюлманско вероизповедание“.

[nggallery id=“1575″]


Статията е публикувана на 9 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Пиян 50-годишен мъж преби жестоко баща си и го ръгна с вилица ...
„Изборът на служебен премиер беше една от темите, която обсъдихме с президента ...
Главнокомандващият на въоръжените сили на Естония ген. Мартин Херем днес заяви, че ...
Ожесточените боеве в района на болница "Аш Шифа" в Газа продължават и ...
Новият президент на Българския футболен съюз Георги Иванов избра за свой заместник ...
Баскетболистът на Сакраменто - Александър Везенков, не крие, че е разочарован от ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през 2017 ...