Със 136 гласа „за” парламентът избра новия кабинет

Публикувано преди 9 години  |  Общество

parСъс 136 гласа „за“ и 97 гласа „против“, 1 въздържал парламентът гласува новия кабинет.

По-рано парламентът гласува структурата на новия кабинет. Гласуваха 228 – „за“ бяха 144, 83 – „против“, 1 въздържал се.

Малко преди това Народното събрание гласува и одобри за премиер и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Гласуваха 234 народни представители. „За“ бяха 149, „против“ – 85, няма въздаржали се.

При представянето на номинацията на Бойко Борисов в пленарната зала Цветан Цветанов заяви, че министър-председателят ще е изправен пред сериозни предизвикателства предвид тежкото икономическо състояние на страната.

„Отговорността е огромна, но аз съм сигурен в твърдата воля и решителност на г-н Борисов, в отдадеността, с която ще работи за излизане на страната от тази тежка криза. „Вярвам, че заедно с екипа на Министерски съвет, с парламентарната подкрепа, която ще получи днес бъдещото правителство, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност“, каза още Цветанов. „Надявам се, че днес полагаме началото на едно ново, добро бъдеще за България и съм убеден, че заедно с парламентарната подкрепа и с опозицията ще можем да градим България“, каза още той.

Борисов ще управлява като премиер за втори път, след като официално ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха вчера коалиционно споразумение за съставяне на правителство. С АБВ Борисов подписа декларация за партньорство, а Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство.

Първото правителство на Бойко Борисов беше избрано на 27 юли 2009 г. Тогава в гласуването взеха участие 240 депутати. От тях 162 народни представители гласуваха „за“ кабинета „Борисов“, 77 – „против“ и 1 въздържал се. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. ГЕРБ спечели 116 депутатски мандата.


Статията е публикувана на 7 ноември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА