Снимки: Цветни и вкусни градинки в Целодневна детска градина „Надежда”

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

nadПодготвителните групи „Звънче” и „Маргаритка”, с помощта на своите учители и помощник възпитатели създадоха свои „цветни” и „вкусни” градинки. Цветни, защото в тях през пролетта ще цъфтят цветя и вкусни, защото ще растат вкусни зеленчуци и подправки, чай и билки. Чичо Гошо, огняр на детската градина и чичо Велико, шофьор, подготвиха почвата за засаждане. Родителите на Ванко от група „Славейче” сем. Иванови , донесоха стари автомобилни гуми, за да се загради мястото, предназначено за градинка, за което им благодарим. Децата засадиха луковички на пролетни цветя, както и лук, чесън, семена на маруля. Предстои да засадят подправки, моркови, чай, различни билки. Учителките на групите Стоянова , Шидерова, Гинкова и Хаджиева изработиха и поставиха обозначителни табели с надписи, за да се знае къде са лехите и да се пазят до пролетта.

Всичко това се случи по екологичен проект на детската градина „Малки еколози”, чиито ръководител е Женя Михайлова. Цветната и вкусна градина ще се разширява и ще се включят и децата от „Славейче” и „Слънчо” със свои малки градинки, които ще се отличават с разнообразие . Децата ще поливат растенията , ще ги разкопават и ще се научат да полагат грижи за растенията на двора.

Целта на проекта е : Формиране на положително отношение у децата към околната среда, оптимизиране на взаимодействието „детска градина – дете – природна среда”, подобряване качеството на живота на децата чрез опазване на околната среда от замърсяване и увреждане и създаване на умения за уважение, опазване и грижа към природата.

Задачите, които си поставиха колегите, са следните:

  1. Полагане основите на положително отношение на децата към природата чрез усвояване на знания и начини за нейното опазване;
  2. Насочване на детското внимание към замърсяването на природата и разумната намеса на човека за нейното опазване;
  3. Изграждане на конкретни представи за екологосъбразно поведение в близката среда;
  4. Осъзнаване ползата от разделното събиране и преработване на битовите отпадъци, превръщането им в нови продукти и многократното им използване в ежедневието;

Планирани са дейности с участие на семействата на децата, ще се подготвят спектакли, ще се събират разделно отпадъци, ще се изработват театрални костюми от отпадъчни материали и много други.

Проектът е иницииран от учителската колегия, обсъден на педагогически съвет, без външно финансиране, създадени са екипи , работи се по още два проекта. Екипите сами ще търсят начини за финансиране, ще реализират дейности и ще изграждат и развиват своите компетенции за бъдещи проекти, ще развиват своята находчивост, ще бъдат предприемчиви , ще прояват личностните си качества и умения, ще бъдат устойчиви във времето.За да се реализират дейностите по трите проекта, ще търсим съдействие от партньори на детската градина, от родители, „Просвета” и Община. Проектните дейности посветихме на 30 години от създаването на ЦДГ”Надежда”, което ще отпразнуваме през 2015 година.

Ръководството на ЦДГ „Надежда“ – Елхово

 


Статията е публикувана на 24 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА