Младите борци от Клуб по борба „Стефан Караджа“ гр. Елхово се завърнаха с 8 медала от Айтос

Публикувано преди 10 години  |  Снимки, Спорт

borbЗапочна състезателният период за младите спортисти от Клуб по борба „Стефан Караджа“ гр. Елхово. На 18 октомври в гр. Айтос се проведе Републикански турнир по борба свободен стил, в който взеха участие над 180 състезатели от 18 отбора от цялата страна, в четири възрастови групи. Отборът от гр. Елхово бе съставен от 12 борци, като имаше представители във всички възрастови групи.

В групата на най-малките – деца /9-11 год./ отборът от Елхово пожъна най-богат успех от награди. Пръв започна Божидар Митев, спечелвайки сребърен медал в категория 20 кг, след като бе повел по точки противника си от гр. Айтос във финалната среща.

Не може да не се изтъкне отличното представяне на един от най-малките състезатели – Никола Борисов – категория 25 кг спечелил златно отличие, като победи убедително с туш и тримата си противници. Само преди седмица Никола спечели бронзов медал от турнира в гр. Нова Загора. Това показва неговия неуспорим талант в борбата, въпреки, че се занимава с борба съвсем отскоро.

Другият златен медал за Елхово бе спечелен от Георги Челебиев – категория 28 кг. Той също има три убедителни победи с туш, като не позволи никой от противниците му да отбележи техническа точка. Така най-после след много неуспехи Георги Челебиев показа качества и потенциал, които той наистина притежава и ще се доказва за в бъдеще.

Следващият наш борец от тази възраст Илия Гочев – категория 30 кг спечели бронзов медал. Въпреки, че загуби от шампиона Илия показа на всички, че има голям напредък. Видя се неговата техническа и разнообразна борба в стойка и партер.

Останалите състезатели от същата възраст – Валентин Христов – категория 30 кг и Валентин Димитров – категория 35 кг се класираха на 6-то място.

В групата на децата /12-13 год./ отборът участва с трима представители. Много добро представяне направи още с първото си участие младият и перспективен Костадин Маринов – категория + 60 кг спечелил бронзов медал. След като в първата среща технически надигра противника си, в полуфинала липсата на опит му изигра лоша шега, тъй като той поведе по точки противника си.

Лошият жребий бе причина Атанас Георгиев – категория 30 кг и Станислав Ангелов – категория 35 кг да се класират по-напред. Двамата стартираха с победи, но в следващия кръг срещнаха шампионите от тазгодишните републикански шампионати и двамата заеха пето място.

Във възрастовата група на момчетата /14-15 год./ двамата ни представители станаха бронзови медалисти. Димитър Иванов – категория 42 кг бе значително по-лек от противниците си /с лично тегло 37 кг/, но това не му попречи да постигне две победи с туш, загубвайки само от шампиона на турнира.

Другият бронзов медалист при момчетата е Петър Колев – категория 59 кг. След дълго отсъствие от тепиха, той направи две бързи победи с туш и само грешката, която допусна в полуфинала не му позволи да вземе медал от по-добро качество.

Последният участник от елховския клуб по борба бе Георги Саракостов. В действителност за момента той е във възрастта на момчетата, но той се състезава в по-горна възраст – катети, в категория + 85 кг. В първата си среща Георги се изправи срещу двукратния медалист за кадети в тежка категория от тази година Калоян Филипов от Велико Търново. Разликата в личното тегло на двамата бе фрапираща. Нашият състезател с лично тегло 90 кг, а търновският борец бе 120 кг!!! Като добавим и разликата във възрастта, срещата изглеждаше предрешена в полза на противника ни. Но нашето момче не се смути, показа, че е голям боец. След като удържа началния щурм на противника си, в края на първата част Георги успя да поведе в резултата след перфектно изпълнен преден суплес. Втората част започна с неспирни атаки на по-тежкия търновски борец. При една от тях нашият борец успя да контрира, като с това затвърди победата си. За финала Георги Саракостов трябваше да срещне представителя на домакините, който бе с 4 години по-голям от нашия състезател. Ръководството на клуба реши да запази здравето на състезателя ни и борецът от Айтос спечели служебна победа. Така Георги остана със сребърен медал, но който беше с цената на златен, като се има предвид обстоятелствата.

В крайното комплексно отборно класиране отборът на Клуб по борба „Стефан Караджа“ гр. Елхово вдигна купата за призовото трето място. На първо място е отбора на домакините, а втори се наредиха състезателите от „Черноморец“ Бургас.

На завършилия една седмица по-рано Републикански турнир по свободна борба в гр. Нова Загора – 11 октомври, елховският клуб участва с камерен състав от четирима участника. От тях трима се класираха в надпреварата за медали. Никола Борисов – категория 28 кг – бронзов медал, Илия Гочев – категория 30 кг – бронзов медал и Станислав Ангелов – категория 35 кг – пето място. Треньорът на елховските борци Александър Петков пожелава на състезателите достойно представяне и на предстоящите турнири.


Статията е публикувана на 21 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА