Снимки: Представители на БЧК Ямбол проведоха информационни срещи жители от град Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

predПредставители на Областния съвет на БЧК Ямбол проведоха днес информационни срещи с жители от град Елхово в Клуб на пенсионера „Надежда“ и в Клуба на инвалида.

Гергана Георгиева – щатен специалист в ОС на БЧК – Ямбол и Костадин Атанасов – председател на Общинския съвет на пенсионерите 2004 година, активен участник в целевата група се срещнаха днес с възрастни хора от Клуб на пенсионера „Надежда“ и с посетители в Клуба на инвалида.

Те представиха многогодишния си опит в реализирането на социално значими проекти, сред които и проект „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права“, който се изпълнява от Областния съвет на БЧК Ямбол от 2011 година. Идеята е възрастните хора да бъдат обучени и да получат необходимите компетенции, които след това ще им дават право да отстояват и да лобират за решаване на проблемите, които имат в своята общност.

Целта е да се помага на тази уязвима група в обществото. Благодарение на проекта доброволци от областната червенокръстка организация бяха обучени по няколко теми – как да работят с медиите, как да изготвят своите искания и да ги представят по специален вид пред отговорните институции, преминаха и обучение по първа долекарска помощ и как да реагират при бедствия, аварии и катастрофи.

Идеята за посещения в населени места от област Ямбол е да се представи какво са свършили до сега доброволците на БЧК и ако част от идеите се харесат на възрастните хора от нашия град и те да започнат да лобират за правата си. Ямбол има пет общински структури на БЧК, към които има доброволци на БЧК и БМЧК, които работят за каузите на организацията и за популяризиране на нейните идеи.

Общо 25 представители от клубовете на пенсионера са включени в целевата група, като целта е да се стигне до по-широк кръг от хора.

В 13:00 часа в Клуба на инвалида в град Елхово д-р Блага Георгиева-председател на ОбС на БЧК-Елхово изнесе лекция свързана с мозъчните инсулти, което е едно от най-честите заболявания довеждащо до смърт или до инвалидизация на преболедувалите го. Лекцията запозна присъстващите с болестта, видовете инсулт, рисковите фактори и симптомите на това заболяване.


Статията е публикувана на 14 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА