Снимки и аудио: ПП ГЕРБ протестира срещу безпрецедентната подмяна на вота на избирателите в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Снимки

Източник: Радии999
Източник: Радиио 999

 
Аудио Георги Славов – областен координатор на ПП ГЕРБ – Ямбол:
 

Пред сградата на Областна управа Ямбол, където се помещава Районната избирателна комисия, точно в 8 часа се събраха членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ Ямбол на протест, организиран от местната структура съобщават от електронната страница на областното радио – Радио999. Пред протестиращите беше прочетена декларация, с която от ГЕРБ категорично не приемат преразпределението на мандатите в 31 МИР. В протестна декларация, всички членове и симпатизанти на политическата сила в 31 ЯМИР настояват решението на ЦИК да бъде преразгледано, тъй като с това разпределение ГЕРБ няма да има реално представителството в народното събрание.

В случая става дума за безпрецедентна подмяна на вота на избирателите, пише в декларацията, Няма как политическата сила, спечелила безапелационна победа в региона с 32,75 на сто от гласовете на хората да има един депутат, а победената партия, в случая БСП (с 24,29%) да получава два депутатски мандата. Това е абсурден прецедент за цяла България. Още по-трудно може да се приеме мандатът, който ДПС получава в Ямболско, при едва 6-ти резултат за партията с 6,54 на от гласовете. Това означава, че Ямбол ще има изкривено представителство в националния парламент, което не отразява реалните предпочитания на хората.“, пише още в протестното изявление на ГЕРБ Ямбол.

Областният лидер на партията и кмет на града Георги Славов се обърна към събралите се хора и подчерта: „Казват, че общо за страната гласовете не се губят, но тогава нека да се направи една листа за цялата държава. Защо има представителство по регионите? Кой ще представлява тези хора? – Илия Илиев, водачът на листа на ДПС, който не е стъпвал в Ямбол, Или пък БСП, които вземат втори мандат със стотина гласа? Кога друг път ДПС е събирало над 1000 гласа в Ямбол и областта?! А сега има над 3000 и то в ромската махала…”. Протестната декларация и обръщението на Героги Славов протестиращите посрещнаха с възгласи „Искаме си вота“ и с плакати, на които пишеше „Подменен вот – Слаба държава“, „Искаме справедлива избирателна система“, „Искаме втори депутатски мандат за ГЕРБ“, „Къде е моят глас?!“

Георги Славов обяви, че в подкрепа на категоричното несъгласие на всички членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ с разпределението на мандатите, в понеделник група от местната структура на партията ще занесе в ЦИК 19 000 празни бюлетини – толкова е броят на гласувалите за кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ.


Статията е публикувана на 10 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase