Снимки: Децата от подготвителните групи „Звънче” и „Маргаритка” на ЦДГ”Надежда” посетиха резервата Долна Топчия и Фазанарията

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

fazanНа 30.09.2014 децата от подготвителните групи „Звънче” с учителки Радостина Гинкова и Станка Хаджиева, помощник-възпитател Диана Топчиева и гр.”Маргаритка” с учителки Стойка Шидерова и Пенка Стоянова и помощник – възпитател Мима Чапкънова, посетиха резервата Долна Топчия и стопанството за отглеждане на фазани. Мероприятието е част от дейностите по проект „Малки еколози”, разработен от учители в детската градина и с ръководител Женя Михайлова.

С желание и много радост децата от двете групи се подготвяха за екскурзията – екипирани като туристи с ранички, топли дрехи и удобни обувки. Вълненията започнаха дни преди пътуването. Децата говореха емоционално за екскурзията, как да се облекат, какво ще им е нужно, дълго ли ще пътуват, ще вървят ли пеша, разговаряха за птиците.

Денят беше слънчев, настроението – добро. Движейки се в колона, като истински туристи децата стигнаха до клетките на фазаните. С любопитство децата разглеждаха местата за хранене, навесите, задаваха въпроси защо едните фазани са по-красиви от другите, с какво се хранят и други. Видяха люпилнята за малките фазанчета, разположена отвън. Децата наблюдаваха как птиците се хранят, как прелитат по клони и греди. За радост на всички работниците показаха фазани отблизо и децата можеха да ги погалят, да се снимат с тях. В края на редицата от клетки имаше изненада – малка и красива сърничка. Децата запазиха тишина, за да не я плашат и да дойде съвсем близо до тях. Сърненцето усети, че децата са му приятели и ги приближи съвсем, за да му се порадват.

След приятните емоции с животните, децата похапнаха плодове , след което следваха любими игри. На слънчева полянка поиграха с топки, въженца. Екскурзията завърши със събиране на природни материали – шишарки, жълъди.

По време на екскурзията децата изпитаха много положителни емоции от срещата с природата, научиха се как да вървят в гората и тревисти местности, как да се движат, когато са в голяма група, на открито, как да бъдат облечени, какви основни правила да спазват.Забелязаха промените в природата през ранна есен и ще продължат да наблюдават какво се случва със заобикалящия ни природен свят през сезона есен, както и през следващите.

Екскурзията до Фазанарията край Елхово ще остане незабравима за малките „еколози” от ЦДГ”Надежда”, които ще запазят пламъчето на любовта към природата и родния край завинаги, защото „утре” започва от „днес”.

Благодарим на Община Елхово за осигурения транспорт и на работещите във Фазанарията за гостоприемството.

[nggallery id=“1568″]


Статията е публикувана на 2 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА