Снимки: Читалищната библиотека в Елхово отвори врати в неделя в подкрепа на националната инициатива „Чети с мен“

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

mitБиблиотеката при НЧ „Развитие – 1893” град Елхово се включи в мащабната инициатива на министерството на културата наречена „Чети с мен”. На 28 септември 2014 г., неделя, в знак на подкрепа за кампанията, читалищната библиотека в Елхово бе с отворени врати от 9 до 16 часа.

Инициативата е насочена към насърчаване на грамотността и четенето сред всички генерации. Масовото четене премина под патронажа на президента на Росен Плевнелиев. Основната цел е поставяне на рекорд за масово четене, а мотото на кампанията е „Чети с мен, доведи приятел”.

НЧ „Развитие – 1893” и читалищната библиотека поканиха всички желаещи да прекарат последния неделен ден от септември с книга в ръка, заедно с други любители на четенето, в детския отдел и отдела за възрастни. На поканата се отзоваха ученици от първи, четвърти и осми клас, както и възрастни читатели. Заедно с нас инициативата сподели и Лилия Михайлова – дългогодишен библиотекар в елховската библиотека. Четоха се избрани творби от известни автори като: „Крадецът на праскови”, стихове на Христо Смирненски, Иван Вазов и разбира се детски приказки. Посетители и библиотекари се докоснаха до любимите си български писатели и поети, обмениха заглавия, любими цитати, книги, лични текстове, идеи за офлайн и онлайн места, на които да откриват редки или нови издания, да общуват чрез словото и четенето един на друг, от книгата на хартиен носител или в електронен вид, по нетрадиционен и изключителен начин. Тази инициатива за пореден път доказа, че са много хората от нашето малко градче, които обичат четенето, могат да четат и го правят с удоволствие.

Кампанията е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността. Сред тях са Министерството на културата и Съюзът на народните читалища, с които читалището и библиотека са пряко свързани. Смисълът да се организира масово четене е в това хората да се обединят около един акт – четенето, без културни, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия.

Благодарим на всички, които за пореден път ни подкрепиха като се включиха в читалищна инициатива.


Статията е публикувана на 29 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА