Снимки: Проведе се четвърти празник на баницата в Елхово, който бе съчетан с богато изложение на местни продукти

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

bazНа 27 септември се проведе четвъртият поред празник на баницата „Баница вита, два пъти превита” в град Елхово. И тази година празникът премина при изключителен интерес от страна на публика и гости. Над 30 вида баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на читалищни самодейци, заслужиха възторга на присъстващите. С богата фолклорна програма, в празничния ден, се включиха певци и танцьори от Ансамбъл „Тунджа”, който бяха приютени на сцената на Читалище „Развитие – 1893“ поради дъждовното време.

Организаторите  – Община Елхово и НЧ ”Развитие – 1893” – Елхово сътвориха един различен, весел и вкусен съботен ден. Тази година празникът бе съчетан със специално изложение на тема” „Бизнес, традиции и иновации на територията на МИГ – Елхово” с организатор МИГ Елхово, което ще продължи до 30 септември. В него се включиха над 30 участници – фирми, организации, институции, читалища, земеделски производители, занаятчии от община Елхово произвеждащи и предлагащи местни продукти и услуги, включително художествени, туристически, информационни и културни.

Всички гости и жители на Елхово и региона имаха възможност да разгледат и опитат богатото разнообразие от представените продукти, ръчни изделия, храни и напитки представени на изложението и конкурсната програма.

Тази година съставът на журито, което оцени баниците и тестените изделия, бе съставено от представители на организаторите: г-жа Мира Милева – Координатор на Национална селска мрежа, г-жа Нели Кадиева – Изпълнителен директор на МИГ-Елхово и г-н Георги Митев – Експерт в МИГ-Елхово.

baaОбщина Елхово и Читалище Развитие организират този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар. Целта е да бъде представено уникалното разнообразие от баници по нашия край – баници с месо, зеленчуци, плодове и други. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.

За акцент на празника бе избрана баницата, заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл. Организаторите – Община Елхово и читалище „Развитие” поставиха началото на традиция – символ на единението и съгласието, мост между миналото и настоящето, който да събира хората и да ги зарежда с обич и родолюбие.

Всички рецепти на участващите в празника баници са събрани в брошура, създадена специално за онези, които проявиха интерес и пожелаха да си приготвят някои от баниците в домашни условия.

malГолямата награда на кмета на община Елхово тази година отиде при представителите от село Маломирово, за най-тънка кора на баницата бяха отличени Дом за стари хора – село Чернозем, за най-автентична баница бяха отличени представителите на село Бояново, наградата за най-атрактивна баница бе връчена на Пенсионерски клуб „Надежда“, най-оригинална рецепта бе тази на село Пчела, най-многолистна баница бе тази на Клуб на инвалида в град Елхово, най-вкусна бе тази на село Лесово, най-добра солена баница бе тази на село Мелница, най-добра сладка баница бе тази на село Трънково, награда за най-добра визия получиха представителите от село Кирилово, награда за най-млад майстор на баница бе връчена на село Раздел, награда за най-засукана баница бе връчена на село Малък Манастир, а награда за най-масово участие в празника на баницата получиха представителите на село Гранитово.

От името на почетният председател на Съюза на народните читалища Стоян Денчев бяха връчени три парични награди. Първа награда не връчена на село Кирилово, втора награда за град Елхово и трета награда за представителите на Изгрев.

Наградите на победителите в конкурса бяха връчени от кмета на община Елхово Петър Киров, който сподели:

IMG_1816„Благодаря на всички участници в четвъртият празник на баницата „Баница вита, два пъти превита“. Днес мероприятията са две, благодарение на проекта, който се изпълнява и идеята реализирана, чрез МИГ-Елхово. Днес на централният градски площад се проведе изложение на местните производители. Считам, че в тези времена ние и всички жители на община Елхово имаме нужда от повече самочувствие, за да видим какво предлагаме и какво произвеждаме и най-важното е, че тази година има нов инвеститор в град Елхово, който днес също бе на изложението – Туна Алуминиум. Разбира се всички ние отдаваме дължимото уважение и към традиционните производители в града и общината ни, но вярвам, че в идните години новите инвеститори ще се увеличават, защото предприемачите са хората, които дърпат след себе си развитието на обществото. На всички Вас, пожелавам много здраве и успехи, а на всички, които направиха тези вкусни баници още веднъж им благодаря и догодина дано времето да ни пожали и да проведем един хубав празник на централния площад, който тогава ще бъде обновен“.

[nggallery id=“1567″]


Статията е публикувана на 27 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА