В-к Труд: Осем обвинени за рекет, „респектирали“ длъжници в Ямбол и Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

policeСпециализираната прокуратура повдигна днес обвинения на седем участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, и на лице, участвало в престъпление по поръчение на групата. Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 22 септември 2014 г. при специализирана операция на ОДМВР-Ямбол и Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Ямболска област под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, съобщават на сайта на ведомството.

Повдигнати са обвинения на ръководителя на групата Христо Христов, на участниците Георги Георгиев, Анатоли Порязов, Красимир Христов, Митко Минков, Йордан Димитров и Димитър Василев, както и на съучастника в едно от престъпленията Петър Петров.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от март 2013 г. в района на Ямбол, Елхово и околните селища. Законно действащата фирма на Христо Христов „Ейч Джей кредит груп“ ООД е предоставяла кредити на различна стойност на лица в региона – предимно на роми и на хора с нисък социален статус. В повечето случаи кредитите не са били издължавани навреме. След всяко просрочие членове на групата са били изпращани да респектират длъжниците със заплахи и с физическа принуда, в т.ч. с отнемане на вещи.

В хода на разследването са използвани СРС. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура е наложено задържане до 72 часа само на шестима от групата, тъй като Митко Минков вече изтърпява наказание в Бургаския затвор за друго престъпление. На Петър Петров е наложена парична гаранция от 2000 лева. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „Задържане под стража“ на шестимата задържани участници в ОПГ./trud.bg


Статията е публикувана на 23 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА