Всички язовири на територията на област Ямбол се наблюдават и се поддържат с достатъчно свободен обем

Публикувано преди 10 години  |  Общество

oblasВсички язовири на територията на област Ямбол се наблюдават и се поддържат с достатъчно свободен обем, за да поемат евентуални високи води. Това стана ясно на заседанието, което се проведе в края на миналата седмица на Щаба за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи при бедствия и аварии, свикано от областния управител инж.Николай Пенев.

Доклади относно състоянието на потенциално опасните водни обекти представиха на заседанието представители на общините от Ямболска област и на „Напоителни системи” ЕАД – клон Средна Тунджа.

Четирите язовира, стопанисвани от държавата чрез „Напоителни системи”, са технически изправни, а нивото им се поддържа достатъчно ниско, съобщи инж.Стоян Стоянов – ръководител ХТР Ямбол клон Средна Тунджа. Язовир Малко Шарково е пълен на 60% от общия си воден обем, язовир „Кирилово” – на 30%, язовир „Двата чучура”- на 10%, а язовир „Овчи кладенец” за момента е източен и ще остане така до началото на зимния сезон.

В момента се почиства коритото на р.Поповска от дървета, храсти и наноси, след което предстои почистване и на корекцията на р.Калница.

От месец юли са възстановени строително-монтажните работи по корекцията на р.Мочурица. Към момента е извършено почистване на растителност, премахване на хумусен хоризонт, надзиждане на предпазни диги и др., а работата по обекта трябва да приключи до края на 2015 г.

Очаква се да бъдат възстановени и дейностите по корекцията на р.Мараш. По план строителството трябва да започне отново през месец октомври и да приключи през 2015 г.

Общинските язовири, които не се стопанисват и представляват заплаха да бъдат премахвани. Около това становище се обединиха представители на 5-те общини от Ямболска област по време на заседанието на кризисния щаб.

Сравнително ниско водно ниво се поддържа във всички водоеми в Ямболско. Обезпокоително е състоянието на речното корито на Тунджа при град Елхово, но предстои почистване в горната част на реката. Опасност представляват и някои от каскадните язовири, както и големият около 460 дка водоем до село Пчела. Неговото състояние беше определено от зам. кмета на общината Пепа Кючукова като застрашаващо. „Той е със съществени проблеми по отношение на преливника. Стойността на ремонта възлиза на 115 000 лв., общината няма в настоящия момент този свободен финансов ресурс, за да вземем адекватни мерки за отстраняване на повредите„, заяви Кючукова.

В края на заседанието представители на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” изнесоха инструктаж за дейността на отговорните органи, в случай, че бъде приведен в действие Областния план за бедствия и аварии.


Статията е публикувана на 23 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА