ДКЕВР предложи цената на тока да скочи почти 10%

Публикувано преди 10 години  |  Общество

evnНови цени на тока предложиха от ДКЕВР. Преди дни стана ясно, че поскъпването няма да надхвърли 10%. Регулаторът предлага средното увеличение на общата цена на електроенергия за битови клиенти да е в размер на 9,79%. Дали това ще е окончателното поскъпвано ще стане ясно в края на месеца. Някои от ЕРП-тата поискаха двойно по-голямо увеличение.

Предложението на работната група на ДКЕВР ще бъде разгледано на открито заседание и на обществено обсъждане на 25 септември. За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната – с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про – с 9,80 и 9,51 на сто.

Увеличава се с 8,98 процента така наречената цена „задължения към обществото“, в която се калкулира зелена енергия, енергията, изкупувана по задължителните договори, както и електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Ето защо поскъпване има и за небитовите клиенти, присъединени на средно и високо напрежение, които са на свободния пазар. За тях поскъпването е съответно с 2,2 и 1,6 процента.

В резултат на установени дефицити в енергийната система ДКЕВР предлага:

В резултат на предложените цени, средното увеличение на общата цена за битови клиенти на регулирания пазар е в размер на 9,79%., като структурата на общата цена остава непроменена.

– Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН, е в размер на 2,2%.

– Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размерна 1,6%.

– По този начин се създават предпоставки за стимулиране на либерализацията на пазара на електрическа енергия.

Но как ще се отрази това на крайните потребители – Да вземем за пример обикновен български дом и семейство – баща, майка и дете. Ежедневно в дома им са включени няколко уреда. Задължителните печка, хладилник, пералня, телевизор, както и няколко крушки. Всичко това струва на семейството около 50 лева на месец, които те плащат със сметката си за ток. От октомври ще им се наложи да заделят още 5 лева – за ток. Според икономистите еднократно поскъпване няма да е проблем, но ще стане такъв, ако се покачва системно всяка година.

Въпреки че увеличението навсякъде е почти еднакво, все пак – токът остава най-скъп за клиентите на Енерго-про – от 16 на 18 стотинки за киловатчас без ДДС. При ЕВН и ЧЕЗ – цената се вдига – от 15 на 16 стотинки. Ако това може да послужи като някакво успокоение – от енергийния регулатор подчертават, че въпреки увеличението, цената на тока у нас остава най-ниската в Европейския съюз.

Новият шеф на регулатора Светла Тодорова, обяви преди дни, че поскъпването ще бъде с до 10%. То обаче няма да бъде последното. Целта на увеличението е парите от нашите сметки да отидат за стабилизиране на Националната електрическа компания.

От EVN вече поискаха поскъпване на тока с 18 на сто. Според прогнозите на енергийния министър Васил Щонов, за да се стабилизира системата, е необходимо токът да поскъпне плавно, но с близо 50 на сто през следващите 5 до 10 години.

novanews.bg


Статията е публикувана на 20 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА