На 5 септември започва приемът на заявления за продажба на млечни квоти

Публикувано преди 10 години  |  Общество

milkПроизводителите на краве мляко, които искат да продадат индивидуалната си квота, могат да подават заявления в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по адресна регистрация на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Документите ще се приемат от 5 септември до достигане на вече заявените за купуване квоти, но не по-късно от 10 октомври 2014 година.

Заявленията за купуване на индивидуални квоти се подаваха от 1 до 25 август 2014 година. След приема бяха заявени като необходими за купуване 2 531 000 кг квота за доставка и 115 000 кг за директни продажби.

През настоящата кампания за покупко-продажба на млечни квоти, т.нар. „Квотна борса” се запази фиксираната цена за покупко-продажба от 0,01 лв. за килограм мляко за доставки и 0,01 лв. за килограм мляко за директни продажби, определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Квотната борса е част от квотната система, въведена в страните – членки на Европейския съюз. Тя се прилага за шеста поредна година в България, като целта й е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Квотната борса позволява на млекопроизводителите, които не могат да реализират част от квотите си, да ги продадат на други производители на краве мляко, които имат нужда от тях, за да разширят дейността си на пазара. Ролята на Фонд „Земеделие” е да бъде посредник в процеса на покупко-продажбата на млечни квоти.


Статията е публикувана на 3 септември 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА