Теглят жребия за номерата в бюлетината във вторник

Публикувано преди 10 години  |  Общество
izbЖребият за поредните номера на партиите и коалициите в интегралната бюлетина ще се тегли на 2 септември, идния вторник, когато приключва и регистрацията на листите за вота, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).
Членовете на комисията прецениха, че съвпадението на двете процедури няма да е проблем, тъй като до 17.30 часа, когато ще се тегли жребият, регистрацията на листите в РИК ще е приключила, пише вестник „Сега“.
Ще е ясен и окончателният брой на партиите, които най-късно до 2 септември могат да поискат заличаване на регистрацията им. Освен номерата в бюлетината, във вторник ЦИК ще определи чрез жребий и реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети в различните форми на предизборната кампания.
30 август е последният ден, в който ЦИК може да регистрира партия или коалиция за участие в изборите, ако съдът е отменил постановен отказ. В събота изтича и срокът за вписване на промени в състава на регистрираните коалиции, както и включването на нови партии в тях.
Тези парламентарни избори са първите, на които гласоподавателят ще има възможност да избере и предпочитан кандидат от листата на дадена партия чрез преференция. За целта трябва да постави знак Х или V и в кръгчето с неговия номер отдясно на бюлетината. Бюлетините без отбелязана преференция се броят като глас за водача.

Статията е публикувана на 30 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА