Снимки: 15 години Дом за стари хора – с. Чернозем

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

cherДнес Дом за стари хора – село Чернозем отпразнува 15 рожден ден. Празника днес откри Марияна Милева – ръководител Служба „Социални дейности“ и ръководител на Дома, която приветства всички гости с добре дошли. Отец Николай Клюнков отслужи Водосвет за здраве и благоденствие на настанените в дома потребители и персонал.

Гости на днешното тържество бяха Живка Кафеджиева – зам. кмет на община Елхово, инж. Христо Петев – председател на ПК по социална политика и обществени дейности към ОбС-Елхово, Христо Делигрозев – Директор на Дирекция ”Социално подпомагане” – Елхово, д-р Коста Илчев – член на ПК по социална политика и обществени дейности към ОбС-Елхово, кметски наместник на село Чернозем Паскал Караников, както и Станка Събева – първи директор на домът за възрастни хора в село Чернозем. Гост на тържеството бе позната на град Елхово актриса и общественичка г-жа Вела Попова.

В своето поздравително слово зам. кмета на община Елхово г-жа Кафеджиева благодари на персонала на домът за възрастни хора, както и на целия отдел социални дейности в община Елхово, които правят всичко възможно хората в домът да се чувстват добре и като у дома си. Тя сподели, че желанието на работещите в служба “Социални дейности” към община Елхово е да се поддържат уют в Дома, така че възрастните хора да се чувстват като у дома си. В края на своето кратко обръщение от името на община Елхово тя подари на Дом за стари хора – с. Чернозем нова пералня, което със сигурност ще бъде едно допълнително удобство както за домуващите така и за персонала работещ там.

Последва музикално поздравление от страна на групата за стари градски песни към Читалище „Развитие-1893“ – Елхово „О, спомняте ли си госпожо“ с ръководител Руска Попова.

През месец август 1999г. специализираната институция Дом за стари хора отваря врати като държавно делегирана дейност. Капацитета на Дома е 16 лица, мъже и жени в надпенсионна възраст. Към момента Домът е с пълен капацитет – има настанени 10 жени и 6 мъже. През изминалите години в дома са били настанени общо 102 лица, от които 45 мъже и 57 жени.

За настанените домуващи се грижи медицинска сестра, работник в кухня, две санитарки, двама пазачи и един огняр. Най-възрастната от домуващите е Димитра Георгиева на 90 години, а най-младата Калина Даскалова на 67 години.

Дом за стари хора – с. Чернозем е специализирана институция предоставяща социална услуга извън обичайната домашна среда на хора, навършили пенсионна възраст за прослужено време и старост, без лежащо болни.

Институцията разполага със сграда на два етажа, като на първия етаж се намират общите помещения – дневна, столова, санитарни възли и сервизни помещения. На втория етаж са разположени спалните помещения, две бани, санитарни възли и медицински кабинет.


Статията е публикувана на 28 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА