Дарителите имат право на данъчни облекчения

Публикувано преди 10 години  |  Общество

napДарителите имат право на данъчни облекчения, припомнят от НАП Ямбол. Зачестилите природни бедствия събудиха съпричастието на българите. Много дарители искат да помогнат на нуждаещите ни се сънародници. Всички желаещи да помагат имат право на данъчни облекчения при деклариране на доходите си за 2014 г. Фирмите могат да ползват по чл. 31 от ЗКПО данъчно признати разходи за дарения за Българския Червен кръст и за лица, пострадали при различни бедствия или на техните семействата. Облекчението се изразява в признаване на дарения в размер до 10 % от счетоводната печалба. По Закона за данъка върху доходите на физически лица пък гражданите могат да намалят сумата си за облагане с до 5 на сто.

В същия размер са и облекченията за даренията в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд „Социална закрила“ към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

То може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на културни институти и читалища. Могат да намалят данъчната си основа и граждани, които даряват на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, както и на фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници”. Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

С дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция” и/или Центъра „Фонд за лечение на деца” може да се намали данъчната основа” с до 50%. Друго данъчно облекчение е за дарение за културата, тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за култура може да се намали с до 15 % данъчната основа. Според закона общият размер на данъчните облекчения за дарения не може да е повече от 65% от годишната данъчната основа. За да могат да ползват данъчното облекчение, обаче, фирмите трябва да спазят две условия по Чл.35, ал.3 от ЗКПО – с даренията да не се облагодетелстват ръководителите, които ги отпускат, или тези, които се разпореждат с тях и да са налице доказателства, че предметът на дарението е получен. Всички данъчни облекчения се ползват с подаването догодина на данъчната декларация за доходите, получени през настоящата 2014 г. Повече информация за ползването на облекченията можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор от цялата страна.


Статията е публикувана на 25 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички ...
Сред многото простотии на "промянаджиите" се откроява тази с промяната в Конституцията, ...
Цената на двете шоколадчета е само 2,25 евро и не е трудно ...
Володимир Зеленски води Украйна към катастрофа. В армията на Украйна има корупция, ...
Треньорът на Черно море Илиан Илиев и част от футболистите на "моряците" ...
Пирин посреща Етър в първи двубой от 26-ия кръг на efbet Лига ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...