Светлозар Лазаров: Целесъобразно е инженерното съоръжение да бъде изградено по цялата ни българо-турска сухоземна граница

Публикувано преди 10 години  |  Общество

lazarovЗа близо една година служителите, работещи в разпределителния център в Елхово, са установили 12 лица, които следва да бъдат експулсирани

На изграденото 33-километрово съоръжение на българо-турската граница има 22 портала – механизми за оказване на помощ. Те са съобразени с всички хуманитарни и демократични изисквания, посочи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като днес инспектира граничния контрол в района на Елхово. Той поясни, че е осигурена реална възможност лицата, отговарящи на необходимите изисквания за получаване на бежански или хуманитарен статут, болните и тези, на които е необходимо да се окаже първа медицинска помощ, да влязат на българска територия и по този начин да се пресекат негативните тенденции. Порталите се отварят от подвижните полицейски патрули, които извършват постоянен обход.

По думите му с наличието на такава инфраструктура ще се намали значително полицейското присъствие, което в момента е на всеки 30-40 м в зависимост от терена. То не е особено целесъобразно, а цената се заплаща от българския народ, поясни още главният секретар с уточнението, че към момента са командировани общо 1300 служители, от тях 880 са от областните диракции на МВР, а останалите са гранични полицаи.

Светлозар Лазаров заяви, че от началото на тази година миграционният натиск към страната ни е увеличен 3.6 пъти. България е един от естествените маршрути за Западна Европа, поясни той с допълнението, че останалите направления са Италия, Испания и Гърция, където също се наблюдава увеличен в пъти миграционен натиск. Отчитайки тази тенденция, главният секретар изрази категоричната позиция, че е целесъобразно цялата сухоземна граница да бъде покрита с такова инженерно съоръжение. “Това което ние предлагаме е на база събраните информации и анализи от всички структури, включително Националната разузнавателна служба, от Службата „Военна информация“, ДАНС и други, поясни още главният секретар на МВР. Той допълни, че така българските граждани няма да плащат за командироването на полицаи, а за сигурност, за борба с битовата престъпност и контрабандата, за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия. Главният секретар обясни, че ръководството на МВР е обсъждало и друг вариант, който определено не е толкова целесъобразен. Механизмът е прост – да бъдат назначени 800-900 служители в РД “ГП” – Елхово, което ще струва на бюджета на МВР над 31 милиона на година и то само във финансовите и социалните параметри. Към това трябва да се прибави необходимостта от техника за тези служители, както и разходи за поддръжка.

Главният секретар на МВР посочи, че към момента не можем да си позволим сваляне на усилените полицейски наряди, като се има предвид, че около 13 000 души са се опитали за влязат нелегално от началото на годината. При нарушаване на изградения оперативен режим натискът ще се увеличи в пъти, а това би довело до финансов, социален и политически – вследствие на усложняване на етническия модел в страната -отбеляза той.

Директорът на ГД “Гранична полиция“ Захарин Пенов направи уточнението, че за около година служителите, работещи в разпределителния център в Елхово, са установили 12 лица, които следва да бъдат експулсирани. До момента в участъка на съоръжението има установени 5-6 случая на преодоляването му с последващо задържане на нарушителите. По думите на главния секретар на МВР в разпределителния център се извършват всички необходими проверки, съответстващи на изискванията и на база на най-добрите практики, утвърдени от нашите европартньори.


Статията е публикувана на 23 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
В специализираната полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност са участвали  служители на ...
На 25.03.2023 г.  ПГ „Св. Климент Охридски“ се включи с поредица от ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица ...
Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, ...
Четирима души, включително непълнолетно момиче, бяха убити вчера и най-малко петима ранени ...
При терористичния атентат в „Крокус сити хол“ край Москва бяха убити близо ...
Първенство на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, мачове от редовния ...
Кий Алвеш често е определяна за най-сексапилната волейболистка в света. Бразилката има ...
Без значение от пола, всеки човек страда поне веднъж от проблеми с ...
Млечните продукти се считат за важна част от балансираното хранене и са ...