Близо 30 млн. евро са средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Турция“ за новия програмен период

Публикувано преди 10 години  |  Общество

sportПрограмата „България – Турция“ покрива територия около 29 хил. км2 от двете страни на границата и обхваща население от 1,5 млн. души. От българска страна допустимият район за финансиране на проекти включва областите Хасково, Ямбол и Бургас, които представляват около 15% от територията на цялата страна. От страна на южната ни съседка Програмата обхваща провинциите Одрин и Къркларели.

Финансовият ресурс по Програмата ще бъде разпределен по равно, за финансиране на проекти по двете приоритетни оси – околната среда и устойчив туризъм. Тематичните приоритети по първата ос включват опазване на околната среда, насърчаването на адаптацията към изменение на климата и смекчаване на последиците от него, превенция и мениджмънт на риска. Втората приоритетна ос на Програмата ще насърчава развитието на устойчивия туризъм в съседните страни, опазването и социализирането на културното наследство.

По предложение на турската страна част от финансовия ресурс на Програмата може да бъде насочен към изпълнение на целите на 4-годишното Споразумение между двете страни за опазване и социализиране на културно-историческо наследство в трансграничния регион.

Припомняме Ви, че по програмата за трансгранично сътрудничество бяха реализирани спортните площадки в предпарковото пространство на община Елхово, а към този момент отново по този проект тече реконструкция на градски стадион, както и облалгородяване на част от парковото пространство в Елхово.


Статията е публикувана на 22 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА