На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Момиче на 10 години бе настанено в професионално приемно семейство

Публикувано преди 10 години  |  Общество

priemnoОбщина Елхово е една от общините в България, която работи по проект „И аз имам семейство“ като партньор на Агенцията за социално подпомагане.

На 20.08.2014г. бе настанено момиче на 10 годишна възраст от ДДЛРГ „Юрий Гагарин” гр. Ямбол в професионално приемно семейство.

Преустановен е приемът на нови кандидати, обявиха от местната администрация. Причината за това е, че проектът приключва в края на декември тази година и е достигнат допустимият брои от 9 приемни семейства.

Проект „И аз имам семейство” се изпълнява от община Елхово и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

В рамките на проекта в страната са утвърдени 1114 приемни семейства, от които 1037 професионални. Общо 1526 деца са били настанени при приемни родители. Тези показатели значително надвишават първоначално заложените параметри от 500 приемни родители и 600 настанени деца.

Предоставянето на приемната грижа от общините допринeсе за предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции, като 759 деца от общността са настанени в приемни семейства. Проектът спомага и за успешната деинституционализация на децата – 581 са изведени от специализирани институции и 186 – от услуги с постоянно пребиваване на деца, известни като резидентни.

За 420 деца е било прекратено настаняването в приемно семейство – 83 деца са реинтегрирани в биологичното си семейство, 257 деца са осиновени. Други 23 деца са в семейства на близки и роднини, 33 са в резидентна услуга (център за настаняване от семеен тип или наблюдавано жилище) и само 12 са върнати в специализирани институции.


Статията е публикувана на 21 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА