Водят нелегалните имигранти от задигната яхта в Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

bej61 са нелегалните имигранти, заловени на открадната българска яхта „Св.Анна“ съобшава Стандарт. Другите двама на борда й са турски каналджии. Това са същите, които наеха лодката от LZ яхтинг за круиз от Варна до Истанбул и обратно. Те са платили две трети от парите за чартъра предварително.

Турските граждани са били всъщност екипажът обратно по маршрута на претъпканата с нещастните бежанци, без нито един от тях да има капитанско право и да може да управлява яхтата. Тя беше спипана от Гранична полиция до нос Шабла през нощта в събота срещу неделя. Само западният вятър и липсата на вълнение по чудо са спасили 6 –местната лодка от потъване, казаха още морските вълци.

Двамата каналджии са арестувани и мярката им е удължена на 72 часа. Срещу тях е образувано предварително производство в Районна прокуратура в Каварна и ще им бъде повдигнато обвинение по чл. 280 от НК за трафик на хора. Те ще бъдат преместени в следствения арест в Добрич. В Турция също ще бъдат изправени пред съда за престъплението извършено на нейна територия.

От 61 имигранти – един е сириец, а останалите афганистанци. Шестнадесет са деца, а 18 жени. За нас те се водят нелегални, защото са заявили крайна дестинация Германия през Румъния, обясни Лора Любенова, говорител на Гранична полиция. Бежанците са транспортирани до разпределителния център Елхово към дирекция „Миграция“. Всички са в добро здравословно състояние, но в Елхово ще се продължи с допълнителните медицински прегледи на всеки един от тях.

Източник: standartnews.com


Статията е публикувана на 19 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА