Токът е поскъпнал двойно на обещаното от ДКЕВР

Публикувано преди 10 години  |  Общество

electУвеличението на цената на тока от 1 юли се оказа почти двойно спрямо обещаното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщават от Труд. Това показват сметките за електроенергия в София за юли, които потребителите получават сега. Вместо с обещаните до 2,78%, електроенергията е поскъпнала до 4,56% заради две нови такси.

Повишението може да е още по-голямо през зимата, тъй като таксата се вдига при по-голямо потребление.

При средно потребление от 211 киловатчаса на домакинство, от които 142 киловатчаса по дневна тарифа, сметката през юни е била 32,50 лв. с ДДС. С увеличението на тока и добавянето на двете нови такси от юли тя набъбва до 33,98 лева с ДДС.

Причината за изненадващото по-голямо увеличение е решение на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от 1 юни. С него компанията определя, че и битовите потребители трябва да плащат за балансиране на енергийната система, а не само големите индустриални потребители. Решението влиза в сила от 1 юли. Таксата се определя от ЕСО и е различна всеки месец, като се вдига при по-голямо потребление. Събраните пари отиват в ЕСО. Според ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” разходите за балансиране и досега са били в цената на тока, но са били много по-малки.

Новите такси са изведени в отделни редове в сметките на битовите потребители – за балансиране на снабдяването и за балансиране на разпределението. Досега такива такси плащаха само големите индустриални предприятия, които поръчват точно определени количества ток всеки ден с почасов график. Според експерти разходи за балансиране по принцип трябва да плащат само потребителите, които купуват енергия от свободния пазар, т.е. само индустрията.

Източник: trud.bg


Статията е публикувана на 15 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА