Цялата реколта на лозовите насъждения около Елхово e унищожена напълно от градушката паднала в началото на седмицата

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

kizГрадушката, която падна над град Елхово малко преди 18:00 часа на 4 август /понеделник/ причини значителни щети по частните домове в град Елхово. Много стопани се оплакаха, че домашната реколта от домати, краставици, пипер са напълно унищожени.   И докато „бедствието“, което сполетя град Елхово е незначително на фона на природните катаклизми в кв. Аспарухово, София и град Мизия, няма как да не отбележим огромните загуби, които ще претърпят стопаните на лозови насаждения в местността „Лозатя“ край град Елхово.

Там щетите по реколтата са на 100%. Няма лозов масив, който да не е поразен значително, а на места Дионисиевите насаждения са дори без листна маса. С най-големи поражения за лозовите масиви, които са на кол, тъй като те са били най-уязвими за падащите ледени късове. По храстовите насаждения, все още има останки от плодове по тях, но пораженията, които имат листата едва ли ще успеят да ги изхранят до гроздобера, който е започва едва през септември.

При поддържаните лозови масиви добивите от декар са между 800-1000 килограма, а миналогодишните добиви на места бяха почти двойни. Общата площ на лозовите масиви само край Елхово е над 1000 декара, което в парично изражение прави загубите от градушката в началото на тази седмица за стопаните от Елхово на близо 1 млн. лева.

 


Статията е публикувана на 8 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА