Снимки: Проведе се заседание на епизоотична комисия в Елхово заради огнищата на заболяването син език

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

sinДнес общинската епизоотична комисия в Елхово проведе ново извънредно заседание. Поводът е възникналите огнища на територията на община Елхово на заболяването син език. В област Ямбол клинично са доказани 2 огнища на болестта – в с.Межда /община „Тунджа”/ и с.Малко Шарково /община Болярово/. Умрели са 18 овце и 1 коза, а над 80 животни в 14 населени места на общините Болярово и Елхово, където също са показват клиника за заболяването. Броят на животните с признаци на болестта всеки ден нараства, а вече дори констатирани случай на животи включително и в град Елхово, това стана ясно на днешното извънредно заседание на епизоотична комисия в Елхово.

Членовете на епизоотична комисия в Елхово обърнаха специално внимание на кметовете и кметски наместници да следят за изпълнението на забраната за нощна, горска паша и пашата около водоеми, където животните лесно могат да бъдат заразени от приносители на болестта – комарите. За тази забрана ще следят и служителите на реда, гранична полиция, както и горското стопанство, чийто представители присъстваха днес на извънредната епизоотична комисия в Елхово.

От вторник /5 август/ ще започне изпълнението на график на територията на община Елхово, за принудително умъртвяване по хуманен начин на животните, показали признаци на заболяването син език, които са със силно влошено общо състояние и неблагоприятна прогноза. Техните собственици ще бъдат обезщетени по пазарни цени, съгласно чл.141-148 от ЗВД и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

Междувременно ще продължи извършването на клинични прегледи през 2 седмици на овцете, вземането на кръвни проби и дезинсекция на стопанствата.


Статията е публикувана на 1 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА