Две огнища на болестта „Син език“. Съмнения и за стопанства в община Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Образование

cawДве огнища на болестта „Син език“ са официално обявени в Ямболска област. Съмнения за заболяването има в още 15 стопанства.
Доказано клинично е заболяването в боляровското село Малко Шарково и в село Межда, община Тунджа. И в двата случая са заболели телета. С признаци на болестта са 18 овце и две крави  две общини – в Болярово  в селата Денница, Стефан Караджово, Воден, Златиница и Иглика, в община Елхово животни със симптоми има в селата Малко Кирилово, Маломирово, Изгрев, Пчела Малък Манастир и Голям Дервент.

„Болните животни не ги убиваме. Единствените мерки, които пред помещенията приемаме са райониране на водопоя и пашата и извършване на дезинсекция. Помещенията, в които живеят животните, дворните места, торохранилищата, местата за водопой”,  съобщи д-р Стоян Колев от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Въпреки предприетите мерки, очакванията са заболяването да продължи да се разраства, тъй като климатичните условия са изключително благоприятни за разпространението на комари, които пренасят болестта.

„Единствената слабост е- ние препоръчахме на стопаните на всеки 10 дни да третират животните с препарат с репелетни свойства. Много малка част от стопаните изпълниха това условие, а това е много важно, защото се разрежда приносителя на заболяването”, каза  д-р Колев. Пашата да е само през деня и животните да не навлизат в близост до реки и водоеми е другата важна предпазна мярка, която стопаните задължително трябва да спазват.


Статията е публикувана на 29 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА