Църквата чества Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Публикувано преди 8 години  |  Общество

carlvaБългарската православна църква чества днес празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и техните пет най-извести ученици – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

На този ден, в деня на блаженото Успение на Св. Климент, се честват светците създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Според църквата Константин Преславски не се включва към тях, защото не е канонизиран, въпреки че е ученик на Методий. За дата на общия празник е избран денят на успението на най-изявения ученик на солунските братя – Климент Охридски (27 юли 916 г.)

На днешния ден църквата почита и Св. великомъченик Пантелеймон. Според народните вярвания денят на свети Пантелеймон се смята за хаталия (лош, тежък), затова не бива да се подхваща никаква домашна работа. За неутрализирането на лошото днес имен ден празнуват освен всички, наречени с името Пантeлей и неговите производни, и тези, носещи имена, производни от прилагателното добър: Добри, Добрин, Добра.


Статията е публикувана на 27 юли 2016

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА