Снимки: Творба на Петя Христова попадна във фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

petiХудожествена галерия „Жорж Папазов“ гр. Ямбол е институция, която има за цел да съхранява, да изследва и да попълва своята колекция от художествени творби. За поредна година галерията продължи традицията си да закупи творби на автори, които работят и живеят в региона. Екипът от уредници в художествената галерия номинират творби, които да бъдат закупени и правят предложение до директора на институцията Петко Йорданов. През тази година се избират творби от участващите произведения в изложбата „Светлина“, подредена за празника на Ямбол. Преценяйки, че галерията няма творба от Петя Христова и оценейки интересната интерпретация комисията се спира на произведението на нашата съгражданка и получава одобрението от ръководството на галерията за закупуването на творбата за фонда на ямболската галерия.

Творбата "Журналист"
Творбата „Журналист“

Петя Христова озаглавява творбата си „Журналист“, това не е първото й участие в изложби в Художествена галерия „Жорж Папазов“ гр. Ямбол. Творческият екип на галерията ще прецени дали произведението на нашата съгражданка да бъде включено в постоянната експозиция художествената институция. Директорът на галерията в Ямбол Петко Йорданов пожелава на Петя да бъде все така дръзновена и да продължава да експериментира и изследва посоки, към каквито тя избира да работи. Творческият фонд на галерията наброява над 3000 творби, които са закупувани и дарявани по време на 60 годишния път на художествената институция.

На 22 август на талантливата елховлийка й предстои участие в Арт пленер в Истанбул, където ще е единствената българка. Тя ще се представи с новото си амплоа – витраж. Отскоро Петя се занимава с интересна техника – работа със стъкло, окончателно е решила да се занимава основно с витраж, но няма да зареже останалите си творчески проекти – рисуването и графиките. На 22 септември Петя Христова за шести път ще участва в престижен фестивал в Косово, където също ще участва с витраж. В Косово тя получава награда за принос в арт фестивала. Пожелаваме на Петя Христова нови вдъхновения в творческата си работа.


Статията е публикувана на 24 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА