500 бежанци на месец влизат в България

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

bejНапливът от имигранти у нас продължава. По около 500 бежанци на месец е средният поток към страната ни.

Това обяви председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев пред БНР. „Имаме редица проблеми в нашите бежански центрове, почти денонощни. Каква е солидарността на нашите европейски партньори, като се има предвид, че ние тази година имаме същия натиск, който имахме и в края на миналата година? Имаме около 500 човека на месец. Много се засили натискът от Афганистан, очакваме и от Ирак“, обясни Чирпанлиев.

По думите му имигрантите, които остават в България, са от най-ниските слоеве на сирийските и афганистанските бежанци.

Поводът за изказването му беше скорошното му посещение на обща среща в Гърция на членовете на европейската емиграционна асоциация. „Има редица проблеми, които трябва да поставим на новото ръководство на Европейската комисия”, заяви Чирпанлиев.

Той обясни, че основополагащият европейски принцип за солидарност и споделена отговорност на Евросъюза не се отнася до проблемите с бежанците. Той беше категоричен, че трябва да се направи промяна в принципа на приемане на бежанците в страните от Стария континент.

„В момента той е чисто географски и така се товарят най-много страни като България – които са външна граница на ЕС, и тук, както и в Гърция например, бежанците се струпват, като най-първа дестинация в Европа“, каза Чирпанлиев.

По думите му бежанците у нас са започнали да предупреждават близките си да не идват в България, защото те се надявали тук да получат статут за свободно движение в Европа, а получавали само право на свободно движение в България. И накрая оставали да живеят по центровете за настаняване.

„Засили се и напливът от Афганистан, коментира Чирпанлиев и добави, че почти денонощно има проблеми в центровете.

Същевременно се оказа, че „блестящата военна операция“, каквато според министър Ангел Найденов представлява телената ограда по границите, не спира нелегалния поток на бежанците. В момента те просто я заобикалят през незащитената отсечка от Крайново до морето, през Бургаско. Само за едно денонощие през зелена граница са засечени 111 нелегални, а само 16 са били регистрирани по надлежния ред през ГКПП-тата на Българо-турската граница/novinar.bg


Статията е публикувана на 21 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА