Снимки: Оградата на българо-турската граница е почти завършена

Публикувано преди 10 години  |  Общество, Снимки

igМинистърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев присъстваха на организирания медиен ден за посещение на инженерното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. Изграждането на оградата на границата с Р Турция се проведе в рамките на операция „Съвместни усилия“ и започна през октомври миналата година. По време на първия етап бе подобрена проходимостта на черните пътища за осигуряване на достъп и обслужване на инженерното съоръжение на държавната граница.

Същинското изграждане на оградата започна по време на втория етап от 20 януари тази година. Всички строително – монтажни дейности се извършват при стриктно спазване на изискванията в утвърдения инвестиционен проект. Самата ограда е от няколко пласта – метална решетка, оградна мрежа, два слоя метална спирала тип „Бруно“, отново оградна мрежа и още един ред метална спирала. Към днешна дата второстепенната преграда е изградена на 100 % или 29 331 м. До окончателното завършване на съоръжението предстоят няколко довършителни дейности по част от пластовете по оградата – заваряване на още 900 бр. преградни пана и монтаж на над 20 000 м метална спирала.

Общата стойност на съоръжението ще излезе с 200 000 лв. по-малко от предварително договорените близо 7 712 000 лв. Ежедневно в изграждането на съоръжението участват до 140 военнослужещи от Сухотъпните войски и близо 70 единици специална техника. Цялостното изграждане на оградата и оформянето на документите за предаване на обекта ще приключи до края на месец юли. С приключване на изграждането на съоръжението значително ще намали и броят на командированите полицаи, които са ангажирани с охраната на българо-турската граница.


Статията е публикувана на 17 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА