Шефът на „Гранична полиция” Елхово: Каналджии прекарват бежанци с камион през границата

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

bejКаналджиите вече се опитват превеждат бежанци с камиони през границата. Това обяви директорът на РД „Гранична полиция“ в Елхово Стоян Стоянов, цитиран от БНТ. По думите му оградата по границата с Турция е изградена там, където са ставали 80 % от нарушенията. В резултат на това опитите за нарушение са се пръснали по цялото протежение на българо-турската граница.

Там, където няма ограда, са разположени полицаи. Тяхната цел е да се осъществява контрол и да не се допусне безконтролно влизане на хора. Това е задължение по закон и по европейско законодателство, уточни Стоянов. По думите му 65 % от всички опити за нарушение на границата са от сирийци, 20 % от афганистанци, а останалата част от граждани от много и различни страни.

В голямото болшинство случаите са организирани, ползват се услугите на каналджии, а самите хора са жертви на трафик, смята Стоян Стоянов. За последния месец има 13 случая с 54 лица. През последното денонощие една група бежанци от 13 души е задържана на българо-турската граница при ГКПП Лесово. Те са отведени до Спешния център, за да им бъде оказана медицинска помощ.

Стоян Стоянов подчерта, че има много добро взаимодействие с турската страна. Договорени са и конкретни мерки за сътрудничество. Това доведе до случаи, когато турската страна задържа два пъти повече лица отколкото България, което е доказателство за ефективността, подчерта Стоянов.

Очаква се вицепремиерите Цветлин Йовчев и Даниела Бобева днес или до края на седмицата да изпратят писмо до парламента, в което настояват преди да се разпусне парламентът, да се гласуват промени в закона за убежищата.

Промяната е всички центрове за настаняване да се обявят за центрове от затворен тип (да не се допуска свободното движение на кандидати за статут). Авторите на идеята за тази промяна целят да направят така България непривлекателна по начина, по който Гърция е непривлекателна за бежанците, тъй като те не желаят да бъдат в такъв тип затворени лагери./news.bg


Статията е публикувана на 17 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА