Снимки и видео: Елховлия спечели златен медал за щатите в силовия трибой

Публикувано преди 10 години  |  Видео, Снимки, Спорт

elhРоденият през 1977 година и отраснал в град Елхово Костадин Бахчеванов, спечели златен медал на Северноамериканското първенство по силов трибой в категория 66 кг. В трите движения клек, лег и тяга той постигна съответно резултат 220кг, 165кг и 212,5кг или общо сбор в трибоя 597,5 кг, като остави вторият в класирането състезател от Пуерто Рико далеч от неговото постижение – 567,5 кг.. Трети се класира представителя на Тринидат и Тобаго. На проведеното първенство са се състезавали тежкоатлети от близо 20 държави от Южна и Северна Америка. Подготовката за това първенство е започнала за Костадин едва в края на месец април, когато той е бил повикан в националния отбор на САЩ. Преди това той е лекувал контузия (спукани ребра – бел. ред.)

Първото му състезание е през 1999г. тук в България, когато той става Републикански шампион още с първото си участие. Така още пет поредни години до 2004 година, когато той спечелва петата си Републиканска титла. Три пъти той е бил шампион на шампионите отново на Републиканските първенства в страната. От 2000 до 2004г. се състезава в Българския национален отбор. Има и две пети места на световни първенства през 2002г. и 2004г., както и бронзов медал от Европейското за мъже през 2004 г, което постижение той постига благодарение на подкрепата на управителите на Бългериан Пропертис – Михаил Чобанов и Никола Стоянов. Два пъти е бил трибоец на годината в България, а на световното първенство през 2003 година завършва на шесто място.

CAM00112От декември 2004 г. Костадин живее в САЩ. През 2005 г. Българската федерация не го допуска, като състезател на България на провеждащото се в Маями, Флорида, Световно първенство поради това, че не е участвал на Републиканското първенство в страната, а през 2005 година той вече е живеел в щатите. За жалост през 2005 година в Маями, България няма нито един участник!

В щатите държи рекордите на Пенсилвания по вдигане от лег и мъртва тяга в кат. 67.5 кг., както и рекордите на Флорида в клек, лег и тяга, и в трибоя в категория до 56 кг. През 2007 година прекъсва своята спортна кариера, но за щастие през 2011г. я подновява. През 2013 г. мечтата му се сбъдва. Той представя САЩ на Пан-Американския Шампионат! На него се състезават тежкоатлети от над 25 държави от Южна и Северна Америка Провежда се от NAPF (North American Powerlifting Federation), която е част от най-голямата и титулувана федерация по силов трибой IPF. Там Костадин Бахчеванов се класира на четвърто място в категория до 66кг. Това е успех, защото е първото му участие за Националния отбор на САЩ, както и първото му международно състезание след завръщане на подиума след четири годишно прекъсване.

Златният медал спечелен само преди няколко дни за щатите е най-доброто му постижение до този момент. Тридесет и седем годишният трибоец си спомня с умиление за град Елхово. За първите тренировки в мазетата с ръчно заварени уреди от бащата на Димитър Георгиев (негов приятел, с който са започнали тренировки заедно), както и за хората, с които той е тренирал усилено Христо Велков и Георги Божинов и без, които той признава, че едва ли би стигнал до златният медал, който спечели преди дни. В Елхово той е учил в ОУ „Паисий Хилендарски“ и Гимназия „Св. Климент Охридски“. Тренирал е волейбол в продължение на две години при Иван Янев и борба. Тренирал е още и бойни изкуства. Куриозното е, че само 2 сантиметра височина, не са му позволили да влезе в полицейската академия на МВР. След това той записва да учи политология, но така и не взима държавният изпит след четири години в академичните среди. Любопитното е, че той умело свири на гайда, умения, които той използва и до днес в страната на мечтите.

В България е имал щастието да работи с Евгений Попов. Многократен шампион по вдигане на тежести, силов трибой, участник в международните състезания от веригата Strongest Man. Той е първият, той е създателят на силовият трибой и Strongest Man в България! За Евгений, Костадин казва, че е човекът, който го е извел до Световния подиум и винаги е бил до него! Сега също го подкрепя и помага. Той е един невероятен Човек и Треньор, на който той е безкрайно благодарен!

Амбициите в бъдеще са за участие на предстоящото световно първенство след 2 години по силов трибой, както и това за ветерани, където той счита, че с резултатите към този момент не би имал проблем за спечелването на световна титла.


Статията е публикувана на 15 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА