НАП започва масови проверки за издаване на касови бележки

Публикувано преди 10 години  |  Общество

kasaТериториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас започва масови проверки за спазване на данъчното и осигурителното законодателство. В контролните действия се включва целият наличен състав на дирекция „Контрол” включително и 12 ревизори от Ямбол. Целта е да се извадят оборотите на светло и да бъдат пресечени практиките работодатели да упражняват натиск върху наетите работници като устно им нареждат в търговските обекти касовите апарати да работят само в краен случай. При неиздаване на касови бележки актовете ще бъдат съставяни на място. Наказателните постановления ще бъдат както за самите лица, неиздали фискален бон, така и за управителите на търговските обекти.

Във фокуса на проверките ще бъдат както високооборотните места по Южното черноморие – магазини, заведения, барове, ресторанти, дискотеки, така и сезонните атракции и предлаганите в туристическите пакети услуги. Проверяващите ще изискват и информация за закупените и реално продадени билети за различни мероприятия с развлекателен характер като на място ще бъдат проверявани регистрите на ценните книги и номерата на билетите. Взетите, но все още непродадени билети трябва да са в наличност, припомнят от НАП Бургас. От приходното ведомство добавиха още, че в хода на контролните действия ще бъде събирана информация за размера на търговските площи на обектите, за броя на леглата и на местата на открито. Ще бъде засичана и сравнявана информацията, която постъпва дистанционно от касовите апарати. Софтуерът автоматично избира онези обекти, в които отчитаният оборот значително се различава от този, който фирми от един и същ бранш и в близки зони отчитат. От приходното ведомство апелират не само да изискваме касови бележки, но и да ги съхраняваме, защото те имат важна функция за гаранцията и евентуалното предявяване на рекламации в бъдеще. Сигнали за неиздване на данъчни документи могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

От началото на годината териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас е приключила 480 ревизии, които са установили и извели на светло 36 млн.лв. укрити данъчни задължения. Други 2 млн.лв. дължими осигуровки не са били начислени и внесени в бюджета от работодатели на територията на Бургаска, Ямболска и Сливенска област. Най-много са укритите данъци в сферите на търговията на едро и дребно, производството и търговия със зърнени култури и в строителството, които са рискови за област Ямбол.


Статията е публикувана на 11 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА