Пет години танцов клуб „Цветница” – Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Общество

cve2014 година е юбилейна за танцов клуб “Цветница”. През месец март, точно преди пет години, на сцената на читалището бе първата изява танцьорите. Представяме Ви, историята на танцов клуб „Цветница“, каквато е тя в действителност през погледа на техните очи и техните спомени.

Началото: Всичко започна малко като на шега, с идеята да помогнем на изявен артист , наш съгражданин, в неговия спектакъл. Първите стъпки никога не се забравят, но по – ярки са спомените от всичко постигнато след това. Малко по малко хората започнаха да научават за нас, първо ни поглеждаха с недоверие, след това с радост и накрая с възхищение. Това ни даваше още по голяма мотивация, още повече сили и още повече желание. Вече пет години танцовият клуб се труди неуморно, непрекъснато търси новото, интересното и ако може по – трудното. Заредиха се изяви – на концерти по различни поводи, на празници в населените места от общината, на празници създадени от самите нас – каквото е великденското хоро.

След това: И така неизменно дойде моментът , в който желанието да се изявим пред жури ни завладя с пълна сила. Да се представим пред компетентни хора, които да ни кажат къде се намираме ние сред огромната общност от певци и танцьори. И ни казаха, едно голямо име в българския фолклор – г-жа Елена Кутева. С нея се срещнахме на първото си участие в град Айтос, на провеждащите се там фолклорни празници. Още с първото си явяване пред жури ние бяхме възнаградени. Спечелихме трето място , класирахме се сред стотици жени и мъже участващи в категорията „народни танци”. Е, как това да не ни даде кураж да продължим напред?! Увеличиха се дните за репетиция, започнаха да валят още повече покани за участие от цялата страна, стигнахме и до морето. Нито за миг не си позволихме да спрем, напротив, за да се сплотяваме и за да сме още по – единни, си организирахме различни събирания , на които отново най – важното беше танцът, хорото. И това ни съхрани! Последва втора изява в Айтос и отново бяхме наградени, издигнахме се до второ място. Колко много радост и вълнение преживяхме! Бяхме горди от постигнатото. Една малка грешка в забраждането на костюма, с който играхме, ни отне възможността да сме най – добрите, да сме първи. Но всичко се поправя.

През цялото това време, не всичко е било розово, както се казва, имахме и трудни моменти, преживяхме и много критика, къде от знаещи, къде от незнаещи хора, но това само ни помогна още повече. Ние имахме подкрепата си един към друг, имахме подкрепата на читалищното ръководство, подкрепата на близки и приятели. БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!!

Днес: Един богат репертоар съдържащ безброй много хора от различни фолклорни области с интересни и даже трудни за произнасяне имена, няколко хореографски постановки, и нови попълнения в състава ни. Можем да се похвалим с участия във всички населени места в община Елхово, в градовете Равда и Созопол, от където имаме много покани за участие и през това лято. Успяхме, чрез проект, с помощта отново на читалището, да си закупим нови носии, които в последствие допълнихме и обогатихме.

Днес, продължава да ни събира общата страст, голямата и силна любов към българското, към нашенското  – българският народен танц и най – вече хорото. Нестихващ ентусиазъм, голяма упоритост, желание за още и още нови неща обединява една малка група, която вече пет години радва и раздава на приятели, близки, съграждани своя талант.

Уважаеми колеги,

Бъдете здрави, бъдете все така неуморни, раздавайте и приемайте любов, разпространявайте българското и българщината навсякъде, където сте. Не спирайте да творите въпреки трудностите и препятствията, пред които често сте изправени, защото знаете, че те ни правят по – силни и ни карат още по – устремено да вървим напред и нагоре! Това, което правим ще ни крепи навсякъде и във всичко, защото е от сърце! Желая на целия екип нови творчески постижения, много изяви и непрестанна сплотеност, за да ни има и занапред!!!

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!!!


Статията е публикувана на 20 април 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА