Снимки: Голямото четене „Деца четат на деца” в град Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Образование, Снимки

decasПродължават дейностите на читалищната библиотека по повод маратона на четенето. Идеята на библиотекарите за подобаващо отбелязване на дните от маратона  събра  днес много почитатели и читатели от различни възрасти  – да прочетат заедно  любимата си книжка, приказка, стихче или  разказ.

Голямото четене – „Деца четат на деца” е инициатива, която се провежда за първи път в Елхово. Организаторите поканиха децата на  импровизирана,  изнесена на открито сцена, в парк „Европа” , намиращ се до читалището. Основната идея на организаторите е да покажат на децата, че детската книжка има специален смисъл и значение в детските и юношеските години. Тя развива ума и въображението на децата по един увлекателен начин –  обогатява детските мисли, свят и фантазия. Именно тя, чрез своите интересни истории, помага на децата в много етапи от тяхното израстване и осъзнаване и ги учи по неповторим начин на нещата от живота, помага им да навлязат в него, да бъдат толерантни към другите, да осъзнаят разликата между добро и зло, да мечтаят и да пожелават, да се осмеляват и да търсят, да искат и да дават.

Ученици от клуб „Доброволец” към читалището се включиха в голямото четене с прочит на едни от най – известните български и чужди народни приказки. Малки и големи слушаха приказките от любими техни автори.

В инициативата на библиотеката се включиха и децата от център за социална рехабилитация и интеграция „Света Марина”.

Днес бе обявен и резултатът от ежегодното състезание на библиотеката „Най четящ клас” за 2013 г. Победителите са учениците от II а  клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с класен ръководител г-жа Дженкова. Това са децата, които през изминалото лято са посещавали най – често детския отдел на библиотеката и са прочели най – много книжки от и извън препоръчителния списък.  Те получиха грамота и награда  – топки и федербали.  Очакваме всички първокласници, които вече познават библиотеката да са по – активни и да се борят за приза „най – четящ клас”.

Детската книга е онова съкровище, което грабва деца и ги откъсва от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безкраен предел. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство,  което никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново.

Не спирайте да четете мили деца, защото „книгата е прозорецът към света”![nggallery id=“1504″]


Статията е публикувана на 16 април 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА